Behandelingen

welkom bij kattentrimsalon Felis,
Waar uw kat liefdevol word behandeld op een kat-huid en vachtvriendelijke manier.
Katten trimmen is maatwerk! Samen met u als eigenaar maak ik een plan van aanpak wat past bij de vacht van uw kat en wat haalbaar is voor u als eigenaar.
Tijdens de trimbehandeling 
voel ik eerst de vacht door en kijk ik de huid en vacht na.
Daarna verwijder ik aanwezige vilt of klitten, ik zal proberen wat de oorzaak van de vachtproblemen kunnen zijn. Deze oorzaken kunnen Heel verschillend zijn, denk maar aan: verkeerde vachtverzorging, overgewicht, ouderdom, stress, slecht gebit, huid probleemen, schildklier afwijking, slechte nieren, of andere medische aandoeningen.
maar ook de leefomgeving en voeding en het weer kunnen een rol spelen en niet te vergeten de “aangeboren”  kwaliteit van de vacht, er zijn tenslotte ook katten met een extreem zware vacht die veel moeite hebben deze zelf te verzorgen. Naast het verwijderen van klitten en vilt zorg ik dat de overige vacht ook weer goed in conditie komt.
daarna kam ik de vacht door met vacht vriendelijke kam technieken zonder dat er kostbaar onderwol word verwijderd.
Alleen een beetje los haar wat is los gekomen kam ik uit met een borsteltje.
 en als laatste geef ik u tips om de vacht thuis bij te houden. 
De trimbehandeling doe ik met veel geduld en respect  en liefde voor uw kat waardoor ook de meeste angstige katten niet zoveel moeite hebben met de behandeling.
Het is fijn als u de kat zijn eigen dekentje of kussentje mee brengt, zo dat de kat  tijdens de trim behandeling er op kan liggen.
Dat is belangrijk omdat aan dat kleedje of kussentje de kat zijn eigen geur zit en dat Is voor de kat weer vertrouwd en stress verlagend.
De nagels worden na gekeken en worden als het nodig is geknipt.
Ook behandel ik vette vachten of kater staarten.
U mag bij de trim behandeling aanwezig zijn dat kan voor de kat vetrouwd zijn.  
In sommige gevallen kan ik vragen om met de eigenaar samen te werken tijdens het trimmen 
Zo als afleiden etc.

Gratis Service 

 • de kat wegen 
 • Gratis de kat ontvlooien of ontwormen *u dient wel zelf  de ontvlooi en ontworming mee te nemen, dan kan ik de middelen toe dienen bij de kat.
 • gratis vacht check en advies 

Ontwollen is absoluut slecht!

Ontwollen is een trimtechniek die we zien bij het hondentrimmen. Het is een behandeling waarbij tijdens de rui de loszittende wolharen uit de vacht worden gehaald. 
Omdat de hond zelf niets aan vachtverzorging doet, is een regelmatig bezoek aan de hondentrimsalon geen overbodige luxe. 
Door middel van de was- en blaasmethode wordt de hond op vacht- en huidvriendelijke wijze door de rui geholpen. 

In tegenstelling tot de hond verzorgen katten zichzelf uitstekend. 
Maar liefst 25-30% van de tijd is de kat bezig met zijn verzorging. Tijdens het wassen worden parasieten, vuil, vet, dode huidcellen en los zittende haren met de kattentong opgelikt. 
Ontwollen, het weghalen van losse oude wolharen zoals bij de hond is dus niet nodig, want de kat doet dit zelf.

Naast het feit dat ontwollen niet nodig is, is het ook nog eens zeer schadelijk voor de huid en vacht. 
De kattenvacht heeft een aantal belangrijke functies, waaronder het beschermen van de huid, behouden van de lichaamstemperatuur en het transporteren van vocht en talg. 
Door de onderwol weg te halen kan de vacht zijn normale werking niet uitoefenen. 

Maak daarom geen gebruik van materialen zoals de Furminator, Furflex, coat king, een fijn getande kam, rubberen handschoen of soortgelijke materialen. 
Zo worden niet alleen de losse oude wolharen verwijderd, maar u trekt tevens de groeiende gezonde haren uit de haarzakjes. Doordat de nuttige wolharen zijn uitgetrokken, zal de huid dit gemis onmiddellijk herstellen met het produceren van nieuwe haren; de start van een nieuwe verhaarcyclus. 
Gewoonlijk verloopt dit proces gefaseerd, waardoor er geen hiaat ontstaan, maar door het ontwollen ontstaat er een verandering in dit proces. In plaats van een piek in haarverlies in de lente / zomer kunt u het gehele jaar door de stofzuiger binnen handbereik houden vanwege een permanente rui.
Laat de kattenvacht daarom met rust. 

Hoe Verzorgt u dan wel de vacht van uw kat 
Ga niet dagelijks kammen of borstelen, dit heeft hetzelfde effect als ontwollen. 
1 of 2 keer per week kammen met een combi kam is voldoende als u de vacht maar dagelijks controleerd op klitten en vilt.
Als u na het kammen een Microvezeldoelkje licht vochtig maakt hiermee  over de kat zijn lijfje heen wrijft, haalt u zo alleen de losse haren uit de vacht. Eigenlijk net zoals de kattentong, en daarmee uitermate katvriendelijk. Want laten we eerlijk wezen, hoe zou u zich voelen als al uw haren er  uit worden getrokken?

Kan uw kat zijn vacht niet zelf onderhouden, door ziekte, lichamelijke problemen gerelateerd aan ras, overvloedige vacht, obesitas, pijnlijke gewrichten of gebitsproblemen, dan moet u een handje helpen.
door de vacht dagelijks te inspecteren en problemen direct aan te pakken.
Beginnende klitten kunt u voorzichtig met uw vingers of de eerste tanden van de combi kam uitkammen. 

Ontstaat er ondanks uw goede zorgen toch vilt, neem dan zo snel mogelijk contact  met mij op!
Vilt is alleen nog weg te scheren. 
Ga zeker niet aan de slag met een schaar. 
De dunne en soepele kattenhuid is vaak in dit vilt getrokken, en voor u het weet knip u in de huid. 

Sommige mensen schamen zich er voor dat de kat veel vilt in de vacht heeft, dat is echt niet nodig.
Ik veroordeel niemand.
u schakelt tenslotte mijn hulp in en dat is kat waardiger dan niets doen.

Wassen en drogen

Deze behandeling kan ingezet worden bij katten die een vieze of vettige vacht hebben.
Ook kan het fijn zijn om de kat door de rui heen te helpen om zo de losse haren er uit te spoelen of en medische reden heeft en de kat op advies van de dierenarts gewassen moet worden, dan kan wassen een fijne behandeling zijn voor de kat.
Na het wassen word de kat gedroogd met de föhn maar als dat te stressvol is voor de kat, dan kan de kat ook onder de drooglamp dit duurt wel wat langer maar het kan een fijne optie zijn voor de kat.
mocht wassen helemaal geen optie zijn voor de kat omdat wassen te stressvol is?
Dan kan ik de kat ook met droogshampoo behandelen.


Scheren

Katten met kort of langhaar die teveel vervilt zijn kunnen niet worden gekamt. 
Het scheren van de kat is dan ook een noodoplossing. 
Na de scheerbeurt krijgt u tips mee om een volgende scheerbeurt te voorkomen. Katten die veel klitten hebben of vervilt zijn voelen zich erg onprettig.
Klitten Of vilt kunnen zelfs zeer pijnlijk zijn. 
De kat wil niet meer gekamd worden, liggen of lopen kan pijn doen en de kat kan zichzelf ook niet meer goed wassen.
Soms kan dit komen door dat de kat medisch iets mankeert of omdat het gebit slecht er aan toe is.

Behandeling 

Eerst worden de nagels geknipt als dat nodig is,daarna wordt de kat geschoren. 
Dit gebeurt zonder narcose in mijn trimsalon.
Het is niet altijd noodzakelijk om de kat geheel te scheren.
Dit wordt beoordeeld tijdens uw bezoek in de salon.
Delen die niet geschoren worden, worden door gekamd.
Indien gewenst kan de kat na de scheerbehandeling worden gewassen dit hangt af van de kat hoe relaxed hij is en er geen stress signalen zijn
De oren worden indien nodig gereinigd, eventuele traanstrepen bij de ogen worden schoongemaakt als dat nodig is en daarna wordt de kat droog geföhnd of lekker drogen onder de warmte lamp.


Een kat vriendelijke manier van trimmen zonder dat de kat stress ervaart, kan dat ?
Jazeker kan dat.

Het buikje van Bambi word geschoren, omdat ze wat vilt plekjes had.
Zie het filmpje
           ⬇️
maar.https://youtu.be/nhXYmZU4LXc

Spoed trim behandeling

 Een spoed trimbehandeling, dit houdt in als een kat onder olie Of vet zit en gewassen moet worden of ander ernstige vervuiling wat niet kan wachten en echt spoed meteen gewassen moet worden, of zeer ernstige vervilting ( zie foto ), zo erg dat de kat van top tot teen vervilt is en niet kan bewegen dat is een spoed trimbehandeling.Hoe krijg je een kat in het reismandje? 


Meestal wordt de reismand maar één keer per jaar van zolder gehaald, namelijk op het moment dat je met de kat naar de dierenarts wilt gaan. 
Het zien van het ding is dan voor de gemiddelde kat al voldoende om snel de verste uithoek van het huis op te zoeken.
Hoe krijg je een kat dan in de reismand?

voorkomen is beter dan...


Toch is het heel belangrijk dat je kat makkelijk(er) in die mand gaat. Stel dat er eens een noodsituatie ontstaat, zoals brand of een ernstig ongeluk, dan is het van levensbelang dat je de kat snel in een mand kunt stoppen.en ook als de kat naar de trimsalon moet is het handig dat de kat het reismandje als positief ervaart. 

Wat moet je niet doen?


 • De kat in het nekvel pakken en in de mand doen. Dit is erg pijnlijk voor de kat en maakt het in elk geval niet tot een positieve ervaring voor de kat.
 • De kat overvallen tijdens haar slaap of als ze in haar favoriete mandje zit om haar in de mand te stoppen.
 • De mand pas enkele dagen of een week voorafgaand aan het dierenartsbezoek in huis zetten. Vaak is dat veel te kort om de reismand als een veilige plek te leren zien. Het is veel beter om de mand een vaste plek in huis te geven.
 • Begin met een goede mand te kopen. Kies een stevige mand van kunststof, lekker ruim en een waarvan de deksel af kan (of open kan). Zo kun je de kat van bovenaf er in zetten en ook weer uithalen bij de dierenarts.
 • Ik gebruik zelf tot grote tevredenheid deze ruime en erg stevige mand voor mijn eigen kat, maar dan zonder dat malle drinkbakje.
 • Maak de mand goed schoon, liefst met soda of biotex, zodat alle oude geuren van angstzweet en dierenartspraktijk eruit zijn.
 • Spray de mand eventueel in met Feliway en laat hem een half uurtje drogen.
 • Zet hem dan in een hoek van de kamer neer, eventueel met een doek erover zodat hij minder herkenbaar is en leg er iets zachts in. Op den duur zal de kat het als een slaapplaats gaan zien.
 • Is de angst voor de mand erg groot, haal de bovenkant eraf en leg iets zachts in de onderste helft. Verleid de kat om in de buurt te komen door af en toe een snoepje neer te leggen, steeds dichter bij de mand en uiteindelijk er in. Een laserlampje is een goed hulpmiddel om je kat al spelend in de mand te lokken.
 • Als de kat in de mand ligt, doe dan af en toe het deurtje dicht en beloon de kat als hij rustig blijft. Doe dit steeds langer totdat de kat geen angst meer vertoont.
 • Als laatste fase til je de mand op en loop je er mee door het huis.
 • Wennen aan de auto

De vreemde geuren en het (voor de kat hevige) lawaai van de auto vormen een mogelijke stressfactor.
Laat hem ook hier langzaam aan wennen, door eerst de mand in de auto te zetten, een volgende keer alleen de auto te starten en er ten slotte een klein stukje mee te gaan rijden.
Vergeet niet om steeds weer een beloning te geven als de kat rustig blijft.
Heeft je kat veel last van de autorit, kun je ook hier weer wat Feliway-spray gebruiken (half uur van tevoren sprayen, goed laten drogen).
Een handdoek over de mand werkt erg goed: katten blijven rustiger als ze veilig in het donker zitten.
Laat de kat bij voorkeur met de achterpoten in de mand zakken. Op deze manier kunnen ze zich minder schrap zetten dan wanneer ze met de kop eerst in de mand geduwd worden.
Bij sommige katten werkt het om snel een handdoek over ze heen te gooien en ze met handdoek en al in de mand te zetten.
De beste mandjes zijn die aan de bovenkant open kunnen. 
Na thuiskomst moet het mandje worden schoongemaakt, bijv. met groene biotex, omdat de kat in geval van stress in het mandje zijn "paniekgeur" afgegeven hebben en dat moet worden verwijderd. 
En het dekentje moet dan ook gewassen worden.
Zo word zijn mandje weer vertrouwd 

Heb je net een kitten aangeschaft

Ga met het katje trainen. 

Laat het langzaam wennen aan alle bovengenoemde stapjes, neem er de tijd voor en beloon ruimhartig


Katten die bij de salon zijn geweest en weer thuiskomen

Katten die thuis komen van een trimbehandeling hebben ze soms een hele metamorfose ondergaan. 
Andere katten die in hetzelfde huis wonen herkennen de metamorfose kat niet, bovendien ruikt de kat anders omdat deze gewassen is. 
Door de metamorfose en de andere geur kunnen er ruzies ontstaan. 
Zet de kat thuis eerst even apart om bij te komen.

Wat als de kat de trimbrhandeling niet kan ondergaan omdat het te stressvol en de kat het er niet mee eens is?Voor katten die echt niet getrimd kunnen worden omdat ze het echt niet toe laten.
Kan ik ook onder narcose trimmen.
Ik werk samen met dierenarts praktijk duin tot dijk in noord-scharwoude (broek op Langedijk)
Het is geen probleem of u wel of geen klant bent bij de dierenarts, wel is het belangrijk dat als er mediche gezondheid problemen of als u kat medicatie krijgt deze even Zelf door te geven aan de dierenarts.
Voor het maken van een afspraak kunt u bij mij terecht en dan overleg ik weer met de dierenarts wanneer de dierenarts plek heeft.
De kat word uiteraard eerst na gekeken door de dieren arts of de kat wel gezond is en of de narcose wel kan bij de kat.

 • Deze behandeling doe ik samen met een toeziend oog van de dierenarts, bij de dierenarts praktijk zelf.
 • De kosten voor het trimmen rekent u bij mij af 
 • De narcose kosten rekent u bij de dierenarts af €12,50
 • Mocht u kat bij mij in de trimsalon zijn en het blijkt dat uw kat het trimmen niet toe laat? 
  dan overleg ik met u om de trimbehandeling onder narcose te doen.
 • Ik bel dan de dierenarts op voor een afspraak voor het trimmen onder narcose.
 • De trimkosten hoeft u niet nog een keer af te rekenen.
  Alleen de narcose kosten bij de dierenarts zijn exstra
 • Uiteraard probeer ik het trimmen eerst in mijn salon,vaak is het trimmen onder narcose niet nodig, en dat is beter voor uw kat.