De ogen van een kat

Katten zijn uitstekende jagersvooral in duisternis, wat in contrast staat met ons beperkte nachtzicht.

Hun kijk op de wereld verschild aanzienlijk van de onze.

Staafjes en kegeltjes spelen een cruciale rol in het zicht van zoogdieren.
Lees verder

Created with Sketch.

Staafjes zorgen voor zwart-wit beelden, en katten hebben drie keer zoveel staafjes als mensen, waardoor ze beter zien bij weinig licht. In tegenstelling tot mensen hebben katten minder kegeltjes, wat betekent dat ze slechts twee primaire kleuren zien: geel en blauw, en geen rood.

De jachtvaardigheden van katten zijn niet sterk afhankelijk van kleurzicht, omdat prooidieren vaak bruin of grijs zijn. Katten jagen meestal in het schemerdonker, waar kleuronderscheid voor ons ook moeilijk is. Ze excelleren in het detecteren van beweging, met ogen die 60 beelden per seconde 'maken'. Hun gevoelige ogen, vooral voor licht, maken hen kwetsbaar voor beschadigingen, wat verklaart waarom hun pupillen klein kunnen worden in fel licht.

Ondanks dat kattenogen groot zijn in verhouding tot hun lichaam, zijn ze kwetsbaar voor overmatig licht, wat resulteert in kleine pupillen. De verticale en langwerpige vorm van de pupillen helpt katten afstanden en zijdelingse bewegingen beter in te schatten. Het 'tapetum lucidum' op hun netvlies veroorzaakt vaak een groene gloed op foto's, omdat het licht extra weerkaatst wordt. Katten kunnen niet goed scherpstellen, met hun optimale zicht op objecten tussen de 2 en 6 meter, terwijl ze objecten dichterbij dan 25 cm onscherp zien, waar gelukkig hun snorharen bijspringen.


Bron : kattentrimsalon Felis


Waarom ik ontwollen en plukken afraadt 

Sommige kattentrimsalons of hondentrimsaons plukken of ontwollen katten om te voorkomen dat de kat snel in het vilt raakt.
Maar plukken en ontwollen is helemaal niet kat en vacht vriendelijk.
Het ontwollen en plukken van de vacht is absoluut niet de beste manier om de vacht te laten verzorgen en helpt niet tegen het verharen, klitten of vilt.
In deze blog zullen we de redenen bespreken waarom je een kat niet moet ontwollen en plukken van de vacht
lees verder...

Created with Sketch.
Waarom ik ontwollen en plukken afraadt

Katten hebben van nature een bepaalde vacht structuur. 

Hun vacht bestaat uit 2 lagen, waaronder een ondervacht en een bovenvacht.
De ondervacht is de zachte en donzige laag die de kat warm houdt, terwijl de bovenvacht bestaat uit stuggere haren die bescherming bieden tegen de regen.

Ontwollen word gedaan met een een kam waar mesjes aan zitten, hier mee kam je de vacht tot de huid door en snij je de vacht af.
Door het ontwollen beschadig je de huid en vacht de haren gaan eerder slijten dan normaal en zijn dan klit of vilt gevoeliger.

Plukken word met de hand gedaan.
Er word gezegd dat het oude of dode haren zijn maar dode haren die vast zitten bestaan niet.
Want haar wat dood is valt uit, wel kan de vacht versleten zijn aan het einde van de winter en klit gevoelig zijn.
Je haalt echt een hele berg haar van de kat af met plukken, maar laat je niet misleiden want pukken helpt niet tegen verharen sterker nog je creëert permanente rui.
Alles wat er uit word getrokken of geplukt word, word weer op nieuw aangemaakt.
Het ontwollen van de vacht  kan de natuurlijke vachtstructuur verstoren en kan leiden tot problemen met de vacht.
Het plukken van de vacht is zeer pijnlijk voor de kat.
Dit komt omdat de haren niet alleen uit de vacht worden getrokken, maar ook uit de haarzakjes.
Bovendien kan het plukken van de vacht leiden tot beschadiging van de huid en vacht.
Door steeds de haren eruit te trekken komt je kat juist in permanente rui en de haren die terug groeien zijn poreuzer en juist klit gevoeliger.Het lukken van de vacht kan ook leiden tot gedragsproblemen.
Katten zijn erg gevoelig voor aanraking en als ze pijn ervaren tijdens de verzorging van hun vacht, kunnen ze angstig en angst agressie gaan vertonen.
Dit kan leiden tot problemen met het hanteren en verzorgen van je kat, en kan het vertrouwen van de kat in jou als eigenaar schaden.
Tot slot kan het ontwollen en plukken van de vacht is dus geen goede oplossing tegen vikt, klitten of verharen.
Door het verwijderen van de ondervacht kan de kat gevoeliger worden voor warmte en koude temperaturen, zonnebrand, parasieten, wondjes etc.Kortom, het laten ontwollen en plukken is geen goede manier om de vacht van je kat  te verzorgen.
In plaats daarvan kun je het beste de vacht van je kat kammen  met de metalen combikam om klitten te voorkomen.
Als je problemen hebt met de vacht van je kat, zo als vilt plekken of je wilt weten hoe je het beste de vacht van je kat kan verzogen.
Dan kun je het beste een professionele kattentrimster raadplegen om het vilt weg te laten scheren of om advies te vragen over de beste manier om de vacht van je kat te verzorgen.

Bron : kattentrimsalon Felis





Kat in het zonnetje

Bescherm je harige vriend: Tips om je kat te behoeden voor een zonnesteekLees verder

Created with Sketch.


Deze keer een Gast blog van :

Coby Malogrino
kattengedragsdeskundige
Katviseur.nl

Terwijl we genieten van de zonnige dagen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat onze harige metgezellen veilig blijven. Katten zijn gevoelig voor hitte gerelateerde aandoeningen, waaronder zonnesteek. Het voorkomen van oververhitting bij katten is cruciaal om hun welzijn te waarborgen. In deze nieuwsbrief geef ik enkele essentiële tips om je kat te beschermen tegen een zonnesteek.


1.    Bied voldoende schaduwrijke plekken aan: Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot schaduwrijke gebieden in huis en in de tuin. Plaats bijvoorbeeld een parasol of creëer schaduwrijke hoekjes waar je kat kan ontspannen en afkoelen. Dit minimaliseert directe blootstelling aan de zonnestralen en vermindert het risico op een zonnesteek.
2.  Houd je kat binnen tijdens de heetste uren: De heetste uren van de dag, meestal tussen 10.00 uur en 16.00 uur, zijn het meest riskant. Probeer je kat gedurende deze periode binnen te houden, waar het koeler is. Sluit gordijnen of jaloezieën om de zon buiten te houden en zorg voor een koele omgeving met behulp van airconditioning of ventilatoren.


3.    Zorg voor voldoende water en hydratatie: Een goede hydratatie is cruciaal om oververhitting te voorkomen. Zorg ervoor dat je kat altijd vers en koel water ter beschikking heeft. Plaats meerdere waterbakjes op verschillende locaties, zowel binnen als buiten. Je kunt ook overwegen om een waterfontein voor katten aan te schaffen, omdat katten vaak graag stromend water drinken. Minivijvers vinden katten ook erg aantrekkelijk


4.    Vermijd hete oppervlakken: Hete oppervlakken, zoals tegels of asfalt, kunnen de gevoelige kussentjes van de pootjes van je kat verbranden. Vermijd wandelingen op deze oppervlakken tijdens de heetste uren van de dag. Leg eventueel een pad aan met kunstgras zodat de kat veilig naar buiten kan. Kies liever voor gras of schaduwrijke gebieden. Als je kat graag buiten is, overweeg dan om een speciaal kattenzonnetentje aan te schaffen om een koele en veilige plek te creëren.5.    Heb je een kat met een witte of licht gekleurde vacht, roze neusje of dunbehaarde plekken, zoals de oor puntjes of dunbehaarde stukjes boven de ogen smeer deze dan in met een voor dieren bedoelde zonnebrandcrème zoals Maxani suncare.  Laat de vacht van de kat in takt: ga niet kaalscheren want hiermee neem je de natuurlijke isolatielaag weg. De vacht beschermt namelijk ook tegen de zon!7.    Zorg dat de vacht van je kat in goede conditie en klit- en viltvrij is. Twijfel je hieraan plan dan een afspraak  met een kattentrimmer voorzien van het kattentrimkeurmerk8.    Let op tekenen van oververhitting: Wees alert op tekenen van oververhitting bij je kat. Dit kan onder andere sloomheid, nergens meer op reageren, hijgen, braken, snelle hartslag, uitdroging en ongecoördineerde bewegingen omvatten. Als je deze symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts en leg je kat op een lauwe natte doek ( niet ijskoud!). Leg de doek niet over de kat.


Het voorkomen van een zonnesteek bij je kat is van vitaal belang voor hun gezondheid en welzijn, vooral tijdens de warme zomermaanden. Door schaduwrijke plekken te bieden, je kat binnen te houden tijdens de heetste uren, voor voldoende hydratatie te zorgen, hete oppervlakken te vermijden en alert te zijn op tekenen van oververhitting, kun je je harige vriend beschermen. Onthoud altijd dat het welzijn van je kat prioriteit heeft en neem indien nodig contact op met een dierenarts voor advies en ondersteuning.

Vilt in de kattenvacht

Vilt is een veelvoorkomend probleem bij katten, vooral bij langharige katten.  Maar ook bij kortharige katten komt vilt voor.
Het ontstaat wanneer losse haren samenklitten en klitten vormen die vast komen te zitten in de vacht van de kat.
Dit kan erg pijnlijk zijn voor de kat en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld.
Vilt erg pijnlijk is voor katten
Lees verder...

Created with Sketch.
vilt

Vilt trekt aan de huid van de kat, waardoor het ongemak en pijn veroorzaakt. 
Als het vilt niet op tijd wordt verwijderd, kan het zelfs de huid beschadigen en wondjes veroorzaken. Ook kan vilt het bewegingsbereik van de kat beperken en haar vermogen om zichzelf te verzorgen verstoren. 

Katten zijn erg schoon en besteden veel tijd aan het verzorgen van hun vacht, als een kat zijn vacht niet goed verzorgd kan het zijn dat er medisch iets aan de hand is. 

  • Zo als gebit problemen
  • Artrose
  • Een onder ligende ziekte 
  • Stress 
  • Obesitas 
  • Versleten vacht
  • Verkeerde voeding 

Dat kunnen de boosdoeners zijn van vilt.

Als er vilt in de vacht zit, kunnen ze zichzelf niet meer goed verzorgen, waardoor de vacht ongezond wordt en wonden en infecties kunnen onder het vilt ontstaan. 
Het kan ook de bloedtoevoer naar de huid beperken, waardoor de kat zich ongemakkelijk voelt en haar lichaamstemperatuur niet goed kan reguleren vilt sluit de huid af.

Onder het vilt kunnen parasieten zitten. 
Vilt is een vochtige en warme omgeving die ideaal is voor parasieten zoals vlooien, teken en huidschimmels.

Het is daarom belangrijk om vilt bij katten te voorkomen en op tijd te behandelen en niet te lang te wachten.
Dit kan gedaan worden door regelmatig kammen met een metalen combikam. Als er vilt in de vacht zit, moet het zo snel mogelijk worden verwijderd door een professionele kattentrimmer.
vilt kan je niet uit kamen dat is erg pijnlijk.
Maar zal weg geschoren moeten worden, ik raad het niet aan om zelf te gaan scheren met een tondeuse of om het weg te knippen.
De huid van een kat is erg dun en je kan snel in de huid Scheren of knippen als je niet weet wat je doet.
Het gebeurt namelijk erg vaak dat de eigenaar denkt, dat kan ik ook wel trimmen.
Maar er bestaan niet voor niets trim opleidingen.
Ga dus niet zelf hobbyen, als je wel in de huid knipt of scheert zal het misschien gehecht moeten worden bij de dierenarts en ben je duurder uit dan dat je naar een professionele Kattentrimster gaat.
Bovendien kan het ook het vertrouwen van de kat beschadigen met als gevolg dat de kat de vacht verzorging en het ook bij de Trimster niet meer toe laat.
Zie boven aan de tekst een foto van een knipwond, de eigenaar wilde een viltplek weg knippen met alle goede bedoelingen natuurlijk.
De wond moest gehecht worden bij de dierenarts.

Bron : kattentrimsalon Felis





Katten en vuurwerk 

De jaarwisseling nadert en voor veel katten is dat een spannende tijd. Als jouw kat erg heftig reageert op het knallen kun je nu al het een en ander ondernemen om de jaarwisseling voor jouw kat zo rustig mogelijk te laten verlopen.

Lees verder …

Created with Sketch.
vuurwerk angst bij katten

Deze keer een Gast blog van :

Coby Malogrino
kattengedragsdeskundige
Katviseur.nl

Nu al doen?

Er bestaan kalmerende middelen speciaal voor huisdieren. Overleg nu met jouw dierenarts wat het beste is. Wacht daar niet mee tot oudejaarsdag want met sommige middelen moet je al eerder beginnen willen ze het juiste effect hebben tijdens de jaarwisseling.

Zorg ook dat je kat gechipt is. Mocht deze ontsnappen dan kan de kat weer bij jouw terug worden bezorgd.

Tips oudejaarsdag

Troosten of niet?

Niet troosten, want je wilt hem niet belonen voor zijn angstige gedrag’ is de regel die je vaak leest. Dat is eigenlijk heel dieronvriendelijk, want je kat is bang. Als je zelf bang bent, wil je immers toch ook wel wat steun? Het laatste wat je dan wilt is dat je genegeerd wordt. Knuffel je kat dus gerust als hij even bij je komt. Doe zelf zo gewoon mogelijk. Hierdoor laat je de kat weten dat er niets aan de hand is en geef je hem al steun. Katten pikken veranderingen in jouw gedrag immers feilloos op. Straf de kat niet!

Schuilplekken

Zorg ervoor dat de kat zich kan terugtrekken op een voor je kat rustige plek in huis en vergeet niet om ook een kattenbak en water in die ruimte neer te zetten. Als je kat onder een bed of de bank kruipt laat hem dan rustig daar zitten tot het vuurwerk voorbij is. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest veilig.

Radio en/of tv aan

Laat de radio en/of tv aan staan, zodat het geluid van het vuurwerk minder opvalt.

Gordijnen dicht en licht aan
Doe overal de gordijnen dicht en laat het licht aan, dan vallen de lichtflitsen minder op.

Ramen en deuren gesloten

Houd ramen en deuren gesloten zodat de kat niet naar buiten kan vluchten. 

Kattenluik
Sluit eventuele kattenluikjes af
zodat hij niet alsnog per ongeluk naar buiten kan vluchten. Zorg dat de kat eventueel wel naar binnen kan maar niet meer naar buiten. Is je kat gewend om buiten zijn behoefte te doen? Zet dan tijdelijk een bak met tuinaarde neer, zodat hij niet naar buiten hoeft.Heb je een tijd gestuurd kattenluik  pas dan de openingstijden aan!

Houd je kat binnen

Heb je een kat die regelmatig buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen, liefst al een paar dagen van te voren, omdat er vóór oudejaarsdag al vuurwerk wordt afgestoken. Let ook op dat je kat niet kan ontsnappen als er mensen in en uit lopen met vuurwerk afsteken e.d. ’s nachts.

De veiligheid van de kat staat voorop!
Helaas zijn er veel kwaadwillenden op straat die er geen probleem in zien om vuurwerk naar een dier te gooien (of zelfs erger…) Houd je kat(ten) daarom bijtijds binnen, liefst al enkele dagen voor oud & nieuw. (Wil de kat echt naar buiten laat hem even onder toezicht naar buiten) Voorkom dat hij buiten in paniek raakt. 


Tips voor oudjaarsavond

• Spreek met familieleden en bezoek af hoe om te gaan met de kat, Laat de kat naar jou komen en jaag niet achter de kat aan

• Blijf allemaal zelfverzekerd en kalm (ook de kinderen)

• Bied de kat steun als deze erom vraagt. Overdrijf niet 

• Laat de kat niet alleen op oudejaarsavond

• Doe de gordijnen/shutters/rolluiken dicht

• Geef de kat een rustige en veilige plek waar deze kan wegkruipen. Laat de kat daar ook rustig liggen

• Eventueel tijdig medicatie geven

Tips jaarwisseling

• Blijf zelf vooral zelfverzekerd en kalm

• Reageer zelf niet op knallen

• Vermijd vuurwerk plekken

• Geef ongeveer een halfuur voor de jaarwisselingeten

• Als de kat zich verstop laat hem dan lekker zitten

• Houd de kat binnen en zorg dat hij niet naar buiten kan ontsnappen

Houd de kat op nieuwjaarsdag binnen!

 

Ik wens jullie en jullie katten fijne kerstdagen en jaarwisseling toe!

 
Bron : Coby Malogrino
Katviseur.nl

Roken en de effecten op vacht is en gezondheid 

Katten van rokende baasjes hebben meer kans om kanker te krijgen

Dat lijken baasjes vaak te vergeten.

In deze aangrijpende blog wil ik eigenaren wakker schudden en ze er op wijzen dat katten kanker kunnen krijgen door het rookgedrag van hun baasje.
Lees verder…

Created with Sketch.
www.kattentrimsalonfelis.nl

Tabaksrook zet zich overal op af: op de meubels, op de kleding, op de gordijnen… en ook op de vacht van jouw kat.
Huisdieren krijgen niet alleen nicotine en andere schadelijke stoffen van sigarettenrook binnen door ze in te ademen, maar ook via hun huid en vacht. De stofjes blijven immers vastzitten op meubels, vloerbedekking en speelgoed en dus ook op de vacht van jouw kat.

Een likje nicotine/teer

De kat besteedt veel tijd aan het verzorgen van zichzelf en dat doen zij voornamelijk door zich schoon te likken. Wanneer katten leven in een ruimte waarin gerookt wordt en katten zichzelf (en elkaar) vervolgens schoonlikken, krijgen ze via hun tong een lading nicotine, teer en andere gifstoffen binnen doordat de stofjes op hun vacht zitten. Dit oplikken van de nicotine kan ook kanker in de bek veroorzaken.
Daarnaast maakt nicotine de vacht plakkerig vettig waardoor de vacht sneller kan gaan klitten en vilten.
Het reukvermogen van een kat is 14 keer sterker dan het onze, dus kan je nagaan hoe een kat de geur van sigarettenrook ervaart.
Dat is behoorlijk heftig voor een kat. De rook die je kat inademt kan gezondheidsproblemen geven, zoals astma en longkanker.

Conclusie

Je kat rookt dus met je mee en het in ademen van de rook is net zo slecht voor de kat als het voor jou is. Wil jij langer van je kat genieten gezond en wel? Stop dan met roken of rook niet meer in huis.

Bron : kattentrimsalon Felis