Gast blog:
Coby Malogrino
kattengedragsdeskundige

Katviseur.nl 

https://www.katviseur.nl/literatuur

Katten & Vuurwerk 

Created with Sketch.

De jaarwisseling nadert en voor veel katten is dat een spannende tijd. Als jouw kat erg heftig reageert op het knallen kun je nu al het een en ander ondernemen om de jaarwisseling voor jouw kat zo rustig mogelijk te laten verlopen

Nu al doen
Er bestaan kalmerende middelen speciaal voor huisdieren. Overleg nu met jouw dierenarts wat het beste is. Wacht daar niet mee tot oudejaarsdag want met sommige middelen moet je al eerder beginnen willen ze het juiste effect hebben tijdens de jaarwisseling.

Zorg ook dat je kat gechipt is. Mocht deze ontsnappen dan kan de kat weer bij jouw terug worden bezorgd.

Tips oudejaarsdag

Troosten of niet?

Niet troosten, want je wilt hem niet belonen voor zijn angstige gedrag’ is de regel die je vaak leest. Dat is eigenlijk heel dieronvriendelijk, want je kat is bang. Als je zelf bang bent, wil je immers toch ook wel wat steun? Het laatste wat je dan wilt is dat je genegeerd wordt. Knuffel je kat dus gerust als hij even bij je komt. Doe zelf zo gewoon mogelijk. Hierdoor laat je de kat weten dat er niets aan de hand is en geef je hem al steun. Katten pikken veranderingen in jouw gedrag immers feilloos op. Straf de kat niet!

Schuilplekken

Zorg ervoor dat de kat zich kan terugtrekken op een voor je kat rustige plek in huis en vergeet niet om ook een kattenbak en water in die ruimte neer te zetten. Als je kat onder een bed of de bank kruipt laat hem dan rustig daar zitten tot het vuurwerk voorbij is. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest veilig.

Radio en/of tv aan

Laat de radio en/of tv aan staan, zodat het geluid van het vuurwerk minder opvalt.

Gordijnen dicht en licht aan
Doe overal de gordijnen dicht en laat het licht aan, dan vallen de lichtflitsen minder op.

Ramen en deuren gesloten

Houd ramen en deuren gesloten zodat de kat niet naar buiten kan vluchten. 

Kattenluik
Sluit eventuele kattenluikjes af
zodat hij niet alsnog per ongeluk naar buiten kan vluchten. Zorg dat de kat eventueel wel naar binnen kan maar niet meer naar buiten. Is je kat gewend om buiten zijn behoefte te doen? Zet dan tijdelijk een bak met tuinaarde neer, zodat hij niet naar buiten hoeft.Heb je een tijd gestuurd kattenluik  pas dan de openingstijden aan!

Houd je kat binnen

Heb je een kat die regelmatig buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen, liefst al een paar dagen van te voren, omdat er vóór oudejaarsdag al vuurwerk wordt afgestoken. Let ook op dat je kat niet kan ontsnappen als er mensen in en uit lopen met vuurwerk afsteken e.d. ’s nachts.

De veiligheid van de kat staat voorop!
Helaas zijn er veel kwaadwillenden op straat die er geen probleem in zien om vuurwerk naar een dier te gooien (of zelfs erger…) Houd je kat(ten) daarom bijtijds binnen, liefst al enkele dagen voor oud & nieuw. (Wil de kat echt naar buiten laat hem even onder toezicht naar buiten) Voorkom dat hij buiten in paniek raakt. 


Tips voor oudjaarsavond

• Spreek met familieleden en bezoek af hoe om te gaan met de kat, Laat de kat naar jou komen en jaag niet achter de kat aan

• Blijf allemaal zelfverzekerd en kalm (ook de kinderen)

• Bied de kat steun als deze erom vraagt. Overdrijf niet 

• Laat de kat niet alleen op oudejaarsavond

• Doe de gordijnen/shutters/rolluiken dicht

• Geef de kat een rustige en veilige plek waar deze kan wegkruipen. Laat de kat daar ook rustig liggen

• Eventueel tijdig medicatie geven

Tips jaarwisseling

• Blijf zelf vooral zelfverzekerd en kalm

• Reageer zelf niet op knallen

• Vermijd vuurwerk plekken

• Geef ongeveer een halfuur voor de jaarwisselingeten

• Als de kat zich verstop laat hem dan lekker zitten

• Houd de kat binnen en zorg dat hij niet naar buiten kan ontsnappen

Houd de kat op nieuwjaarsdag binnen!

 

Ik wens jullie en jullie katten fijne kerstdagen en jaarwisseling toe!

 
Bron : Coby Malogrino
Katviseur.nl

Roken en de effecten op vacht is en gezondheid 

Created with Sketch.
www.kattentrimsalonfelis.nl

Katten van rokende baasjes hebben meer kans om kanker te krijgen
Dat lijken baasjes vaak te vergeten.
In deze aangrijpende blog wil ik eigenaren wakker schudden en ze er op wijzen dat katten kanker kunnen krijgen door het rookgedrag van hun baasje.

Tabaksrook zet zich overal op af: op de meubels, op de kleding, op de gordijnen… en ook op de vacht van jouw kat.
Huisdieren krijgen niet alleen nicotine en andere schadelijke stoffen van sigarettenrook binnen door ze in te ademen, maar ook via hun huid en vacht. De stofjes blijven immers vastzitten op meubels, vloerbedekking en speelgoed en dus ook op de vacht van jouw kat.

Een likje nicotine/teer

De kat besteedt veel tijd aan het verzorgen van zichzelf en dat doen zij voornamelijk door zich schoon te likken. Wanneer katten leven in een ruimte waarin gerookt wordt en katten zichzelf (en elkaar) vervolgens schoonlikken, krijgen ze via hun tong een lading nicotine, teer en andere gifstoffen binnen doordat de stofjes op hun vacht zitten. Dit oplikken van de nicotine kan ook kanker in de bek veroorzaken. Daarnaast maakt nicotine de vacht plakkerig vettig waardoor de vacht sneller kan gaan klitten en vilten.
Het reukvermogen van een kat is 14 keer sterker dan het onze, dus kan je nagaan hoe een kat de geur van sigarettenrook ervaart.
Dat is behoorlijk heftig voor een kat. De rook die je kat inademt kan gezondheidsproblemen geven, zoals astma en longkanker.

Conclusie

Je kat rookt dus met je mee en het in ademen van de rook is net zo slecht voor de kat als het voor jou is. Wil jij langer van je kat genieten gezond en wel? Stop dan met roken of rook niet meer in huis.

 

Waarom moet mijn kat voldoende drinken?

Created with Sketch.

De voorouders van onze katten leefden in de woestijn en kregen alleen het vocht uit hun prooi binnen. Zij dronken vrijwel nooit.

Omdat katten hun vocht uit hun prooidieren haalde.

Een kat in de natuur vangt per dag ongeveer 10 prooidieren ( vaak  zijn dat muizen).

Daarom drinken onze katten ook vaak slecht omdat het lijf op de voeding van prooidieren is ingesteld, maar tegenwoordig heeft hun lijf wel meer vocht nodig om gezond te blijven.

Een kat heeft gemiddeld 200 ml aan vocht per dag nodig.


Gevolgen van (te) weinig vocht

Je kat bestaat voor 80% uit water. Ze heeft dus veel vocht nodig om haar gehele lijf gezond te houden en goed te kunnen functioneren. De eerste problemen met te weinig vochtopname dienen zich vaak aan bij haar urinewegen. 

Ze kan last krijgen van blaasontsteking of blaasgruis en uiteindelijk worden ook haar nieren aangetast. Als de nieren aangetast zijn, is die schade onherstelbaar. Kortom, dit wil je echt voorkomen.


Obstipatie oftewel verstopping

Als je kat chronisch te weinig vocht opneemt, tast dit ook haar spijsverteringsstelsel aan. Haar darmen onttrekken vocht uit haar lichaam om haar ontlasting soepel te houden. Als je kat te weinig vocht heeft, wordt haar ontlasting steeds droger, waardoor ze steeds moeilijker kan poepen. Uiteindelijk kan ze zelfs verstopt raken. 

Zie je dat je kat problemen heeft met poepen, ga dan altijd naar je dierenarts.


Gezonde urinewegen

Het is dus belangrijk dat je kat voldoende drinkt om haar urinewegen en nieren gezond en in goede conditie te houden. Toch kan het gebeuren - zeker als je kat ouder wordt - dat ze hier op een dag last van krijgt. Vermoed je dat je kat problemen heeft met haar urinewegen doordat haar plasgedrag verandert, aarzel dan niet en ga met haar naar de dierenarts. 

Door naast brokjes 2 x daags een half blikje natvoer met een scheutje water te geven kom je al aardig in de buurt.

maar als jou kat geen natvoer eet word het lastig.

Dan is deze keramische drinkfotein misschien wel een goede oplossing.