Vis olie voor katten

De kracht van visolie 

De wetenschap dat een scheutje visolie over het voer als aanvulling op de dagelijkse voeding een positief effect heeft op de gezondheid van je kat - raakt steeds meer ingeburgerd. En terecht, visolie bevat onverzadigde Omega-3 en 6  olie, waarvan de vetzuren EPA, DHA en ETA een gunstige invloed hebben op het zenuwstelsel, huid en vacht, organen, hersenen en het soepel bewegen van de kat. Een pure visolie bevat de juiste verhoudingen van deze vetzuren, waardoor de opname en werking in het lichaam optimaal is.

Aanvulling

Bij de gemiddelde kat staat verse, vette vis – een belangrijke bron van de noodzakelijke Omega-3 olie -  vaak niet op het menu. Vette vis (te denken valt aan makreel, sardientjes of tonijn) is niet alleen erg kostbaar, het is ook erg calorierijk en niet bevorderlijk voor het (over)gewicht van de gemiddelde huiskat.Visolie  is dan een goed alternatief: Omega-3  en 6 met EPA en DHA vetzuren is namelijk belangrijk voor de juiste verhouding Omega-3 en Omega-6 in het lichaam. In de meeste kattenvoeding zit een teveel aan plantaardige olie met Omega-6 waardoor de Omega-6 factor veelal te hoog en de Omega-3 te laag is. Een verkeerde verhouding van Omega vetzuren 3 en 6 kan leiden tot ontstekingsreacties. Omdat dieren Omega-3 niet zelf kunnen maken is het een essentieel vetzuur, wat moet worden toegevoegd aan het voer.

Maar waarom zou je het doen? 

Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Omega-3 en 6 met een hoge concentratie aan EPA en DHA verkregen uit visolie, een ontstekingsremmende en cel versoepelende werking heeft in het lichaam. Hierdoor wordt vocht beter vastgehouden, wat je meteen terugziet in de huidconditie: de huid droogt minder snel uit. Ook de nieren, nierfalen is een veel voorkomende klacht bij katten, worden door deze eigenschappen ondersteund. Bij katten is daarnaast wetenschappelijk (1) vastgesteld dat de Omega-3 en 6 een positief effect heeft op het voorkomen en herstellen van ontstekingen in de bek en het tandvlees, iets waar vooral katten van middelbare leeftijd last van kunnen hebben. Ook wetenschappelijk (2) bewezen is het gunstige effect van EPA en DHA bij Osteoartritis (OA) bij katten.

Soepel bewegen

Bij katten zijn de symptomen van OA subtieler als bij honden. Je ziet ze meer slapen, minder bewegen, ze springen niet meer zo gemakkelijk op de vensterbank. Daarnaast zijn ze meer naar binnen gericht en ook minder netjes op zichzelf. De vacht wordt minder verzorgd en ook komt het voor dat ze naast de bak poepen, in plaats van er in. Een doubleblind placebogecontroleerde cross-over studie toonde aan dat katten met OA verbeteren wanneer ze EPA en DHA innemen. De DHA in visolie vertraagt ook de degeneratie van kraakbeen bij artrose. Goed nieuws dus voor de oudere kat.

Tips

  • Geef de visollie altijd over het natvoer met zalm smaak, dan hou je de zelfde smaak aan.
  • Geef Zalmolie nooit puur dat is gevaarlijk als de kat zich verslikt, het is gevaarlijk als olie in de logen komt vandaar dat het mengen door natvoer beter is 
  • Koop een goede zuivere visollie in een niet doorzichtige fles, visolie in een doorzichtige fles  word snel ranzig
  • ik raad de visolie van  CatOils Vital - Voedingssupplement