Anderhalf jaar terug heb ik een cursus gevolgd over katten voeding en hoe belangrijk vocht is bij katten en hoe je dus kan zorgen dat je kat meer vocht binnen krijgt.
Ik gaf mijn katten altijd droogvoer en af en toe natvoer.
Maar na deze cursus heb ik dat veranderd en geef ik sinds dien twee keer daags een half kuipje natvoer met een scheutje water er door.
Wat mij verbaasde was dat een van mijn katten na anderhalve maand zijn prachtige rode kleur weer terug kreeg en zijn vacht  werd  zachter en glansde veel meer.
Terwijl hij daar voor een doffe plukkerige vacht had en ik dacht dat het door de leeftijd (15 jaar ) kwam, want verder was zijn dierenarts controle goed.
En wat ik ook merkte, is dat mijn katten niet meer spugen sinds ik natvoer geef.
Niet zo gek eigenlijk als je achteraf weet dat natvoer erg belangrijk is, voor de nieren, hersenen, huid en vacht en de darmen.
Ik geef ze nog wel brokjes naast het natvoer en geef ze een mouse omdat dat makkelijker te prakken is en het water er beter er door te mengen is zo dat het een soort van papje word en het word beter geaccepteerd, sterker nog ze willen niet meer zonder een scheutje water.

dit is welk merk natvoer ik geef : animonda te koop bij zooplus.
In dit voer zit geen rommel maar vlees en water.
Een kat is een vlees eter (carnivoor) en eet geen graan of plantaardige producten, maar als jou kat een dierenarts dieet voeding heeft ? 
Dan is er altijd wel een dierenarts dieet natvoer van verkrijgbaar.

Eigenaren zeggen vaak dat hun kat diarree van natvoer krijgt ?
Dat komt door dat de kat zijn darmen aan het natvoer moeten wennen.
Bouw dit langzaam op.
Begin met een klein thee lepeltje met natvoer en doe daar een klein beetje water bij niet te veel water en bouw dat langzaam op naar een half blikje tot dat je twee keer daags een half blikje natvoer neer zet.
Ondanks het natvoer zou ik wel brokjes neer zetten en altijd een bakje of drinkfontein vers water.

 
Lees hier een stuk van catmoneo
Link naar de website staat onder bij de bronvermelding.

De grootste fout bij het kiezen van een natvoer voor je kat

Katten zijn ongelooflijk slechte drinkers.
Misschien wist je dat al.
Een beetje een gevalletje van “je kunt een paard wel naar het water brengen, maar je kunt hem niet dwingen te drinken”.

Dit heeft te maken met het verleden van de kat. Ze zijn ontwikkelt, geëvolueerd, op een prooidieren dieet. Nu bevatten muizen, vogels en konijnen (vlees) veel vocht. Meestal meer dan 65% vocht.

Dit heeft ertoe geleid dat katten hieraan gewend zijn. Ze hebben hierdoor bijvoorbeeld minder snel dorst. Hun hersenen registreren en reageren hier gewoon langzamer op. Ook drinken ze heel inefficiënt. Ze moeten elke druppel oplikken. Inspannend werkje zeg maar.

Nu is vocht wel essentieel voor het overleven – zonder vocht leg je snel het loodje. Maar nu is er wel een verschil tussen “minimale” en “optimale” hydratatie.

Hier is interessant onderzoek naar gedaan. Daarin werden katjes op brok vergeleken met katten op een natvoer dieet.
Wat bleek?
De katten op brok dronken véél meer.
Maar toen de onderzoekers dat optelden bij de vocht in de voeding, ontstond er een ander beeld.
De katten op een natvoer dieet kregen 2 keer zoveel water binnen.

Ze waren daardoor beter gehydrateerd. Ook bleek de kans op blaasproblemen hierdoor te verminderen.
Katten bleken op natvoer ook uit zichzelf minder te gaan eten, wat handig is bij schrokkers en dikkertjes.
En alhoewel onderzoek er nog niet 100% uit is, heb ik een donkerbruin vermoeden dat het ook helpt bij nierfalen.

Waarom katten niet zonder vochtrijke voeding kunnen
Marilyn [Catmoneo]

Van oudsher halen katten hun vocht uit hun prooi die uit 65 tot 75% vocht bestaat. Daardoor hoeven ze maar weinig bij te drinken. Gelukkig maar, want hun dorstreflex is laag en hun manier van drinken inefficiënt.

Toen kwam echter de mens met een idee van brok in de jaren ’50. Deze bestaat uit maar 5 tot 10% vocht. De kat moest zelf meer gaan drinken om voldoende vocht binnen te krijgen.

Alhoewel kattenbaasjes vaak (terecht) opmerken dat hun kat op brok *meer of veel* drinkt, wordt dit helaas verward met *voldoende* vocht binnen krijgen. En dat kan tot problemen leiden…

Blaasproblemen
Dit zorgt ervoor dat katten blootstaan aa n uitdroging, maar ook dat de blaas en nieren die zo afhankelijk zijn van voldoende vocht, het zwaar krijgen. Blaas en nierproblemen staan dan ook in de top 5 van meest voorkomende ziekten bij katten.

In een onderzoek van 2011 werd gekeken naar de vochtinname op 4 diëten (6,3%, 25,4%, 53,2% en 75,3%) en parameters voor de twee meest voorkomende blaasstenen, namelijk struviet en calcium-oxalaat.[1]

Vochtopname
Katten op een vochtrijk dieet (73,3%) kregen allereerst significant meer vocht binnen, ondanks dat katten op de minder vochtrijke diëten veel meer dronken uit hun bakje.

Katten op het minst vochtrijke dieet (6,3%) dronken maar liefst 6x zo veel als op het 73,3% vochtdieet. Echter is de totale vochtinname ~102ml versus 145ml.

(De a en b betekenen dat er een statistisch aanwijsbaar verschil is).

Urine
Hierdoor was de urine output van ongeveer 87 ml per dag op het 73,3% vochtdieet ook significant hoger dan op de andere drie diëten.

Alhoewel dit onderzoek er niet op in gaat, kan gespeculeerd worden dat meer urine ervoor zorgt dat mineralen vaker worden afgevoerd (meer plassen). Hierdoor is minder kans op samenklontering tot gruis of stenen.

Dit is ook mogelijk de reden dat het ophouden van de plas ook een risicofactor voor het ontstaan van blaasproblemen. Zowel mineralen als bacteriën hebben dan meer kans om problemen te veroorzaken.

Specific Gravity (SG)
De specific gravity (soortelijk gewicht; of concentratie van mineralen ten opzicht van de vloeistof) was aanzienlijk lager op het 73,3% vochtdieet met 1.036, terwijl de andere diëten rond de 1.052-1.054 zaten.

Alhoewel deze nog wel binnen de bandbreedte (1.015 en 1.060) zitten, is de concentratie mineralen hoger. Daardoor stijgt de kans op stenen, zeker als er ook nog andere factoren spelen, zoals een hoge pH waarde bij struviet of gruis-bevorderende stoffen.

Relative Supersaturation (RSS)
De RSS geeft aan in hoeverre de urine verzadigd is met mineralen die bouwstenen zijn voor de steen. Op het 73,3% vochtdieet was de calcium-oxalaat RSS aanzienlijk lager.

Voor struviet werd er geen statisch verschil gevonden. Het is mogelijk dat urine pH meer invloed heeft op het ontstaan van struviet, en de pH veranderde niet in dit onderzoek. De pH wordt meer beïnvloedt door de samenstelling van de voeding (in dit onderzoek werd alleen water toegevoegd) als ook de grootte van maaltijden.

Herhaling van FLUTD
FLUTD staat voor Feline Lower Urinary Tract Disease, oftewel ziekten aan de lagere urinewegen. Dit omvat zowel de blaas als urinewegen (soms worden de nieren er ook bij betrokken, maar meestal niet).

Het onderzoek hiervoor biedt al een inkijkje dat vochtrijke voeding een beschermende factor is in het ontstaan van blaasstenen.

Maar er zit meer achter dan dat. Ook bij behandeling van FLUTD lijkt vochtrijk voer beter te werken. Zo kwam bij een groep katten die een verzurend natvoer kregen het in slechts 11% van de gevallen terug, terwijl in de groep die een droog dieet van dezelfde formulering kreeg het in 39% van de gevallen terugkwam.[2]

“The proportion of cats showing recurrence of lower urinary tract disease was significantly less in a group fed a canned, commercial acidifying diet (11%) than in another group fed the dry formulation of the same product (39%).”

Vocht is wat ontbreekt in brokken
Heel vaak lees ik dat “brokken bevatten alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft”. Helaas wordt vocht daarbij vergeten.

De onderzoeken die aantonen dat katten op vochtrijke voeding meer vocht binnen krijgen, meer urine produceren en een lagere SG en RSS hebben zijn ook niet van gisteren. Sommige onderzoeken zijn al uit de jaren ’80 – het is dus iets wat állang bekend is, maar niet verspreid wordt.

Zowel preventief als ter behandeling is vochtrijke voeding belangrijk ter ondersteuning van de blaas. Alleen dan krijgen ze voldoende vocht binnen. Dit is een van de redenen dat ik een vochtrijke voeding aanbeveel, zoals natvoer of rauwe voeding.

Bron vermelding:
Marilyn [Catmoneo]

Is natvoer slechter dan brokken?

Natvoer (of blikvoer) lijkt momenteel compleet uit den boze te zijn. Het voorzichtig suggereren dat een kat baat zou kunnen hebben bij blikvoer, levert argumenten op die helaas vaak een wetenschappelijke basis ontberen. Ik bespreek drie belangrijke discussiepunten.

Natvoer bevat zout
Met name het merk Whiskas wordt vaak aangehaald als zijnde erg zout. Er is echter geen enkele reden voor deze stelling: Whiskas is niet zouter dan andere merken. Overigens wordt er aan sommige dieetbrokken van grote kwaliteitsproducenten ook zout toegevoegd om de katten meer te laten drinken. De prooien die katten vangen bevatten trouwens ook altijd wat zout.
Natvoer is slecht voor de tanden
Deze stelling mag met de nodige scepsis bekeken worden. De onderzoeken die dat aantonen zijn vaak oud en/of niet goed uitgevoerd. Recenter onderzoek heeft aangetoond dat natvoer niet of nauwelijks meer tandplak veroorzaakt dan brokken. Gewone brokken doen niets voor de tanden, alleen speciale brokken voor gebitsonderhoud kunnen eventueel effect hebben, indien ze groot genoeg zijn en de juiste vorm hebben om kauwen te bevorderen.
60-80% van de katten en honden heeft gebitsproblemen, dit terwijl het voeren van brokken vrijwel standaard is.

Bron : praktijk voor kattengedrag

Heeft mijn kat dorst?

Vraag jij je wel eens af of je kat misschien dorst heeft? Of ben je er van overtuigd dat hij best veel dan wel genoeg drinkt? In beide gevallen zou je dit blog wel eens heel interessant kunnen vinden!
Dorst en welzijn
Het is heel vervelend om dorstig te zijn, dat weten we allemaal. Dat geldt ook voor onze katten. Permanent dorstig zijn, zelfs al is het een béétje dorst, is een aantasting van zijn welzijn.
Dorst en gezondheid
Een kat die te weinig drinkt, loopt daarnaast allerlei gezondheidsrisico’s. Lichte uitdroging tast op den duur zowel nieren als andere organen aan. Het veroorzaakt een verminderde doorbloeding en het hart moet harder pompen. Te weinig vocht kan ook leiden tot geconcentreerde urine met blaasgruis tot gevolg. Vooral dat laatste is een groot risico bij katten.

Hoe veel moet een kat drinken?
Veel meer dan je zou denken! Een kat moet gemiddeld 50 tot 60 ml vocht per dag per kg lichaamsgewicht binnenkrijgen. Dat is voor een kat van 4 kg dus 200 tot 240 ml! Doe het eens in een maatbeker en vervolgens in het waterbakje van je kat. Gaat daar veel minder water in, dan is de kans groot dat je kat dorst heeft.
Natvoer en brokken
Natuurlijk hoeft hij niet al het vocht in de vorm van drinkwater binnen te krijgen. Natvoer bevat gelukkig al veel vocht, de kans is dan veel groter dat hij de benodigde hoeveelheid wel haalt. Als je rauw vlees in de vorm van kvv voert, kun je het beste even de verpakking checken. Sommige merken bevatten minder vocht dan andere.
Maar katten die uitsluitend brokken krijgen (en daartoe reken ik ook de katten die een of twee keer per week een beetje natvoer krijgen), moeten wél echt heel veel water drinken.
Hoe zie je of je kat dorst heeft?
Allereerst als hij op allerlei plekken gaat drinken. Denk daarbij aan: de kraan, het toilet (niet toestaan!), de vijver, de douchebak (of douchegordijn aflikken). Ga er niet vanuit dat je kat het doet omdat hij water uit de vijver lekkerder vindt of drinken uit de kraan leuker. Dat zal voor sommige katten zeker meespelen en je hoeft niet in paniek te raken als je kat eens uit de vijver drinkt, Maar als hij zijn drinkbak niet (vaak) gebruikt is er duidelijk iets aan de hand.
Twee meter
Katten drinken van nature niet van water dat zich bij de prooi bevindt, ze lopen liever een stukje verder. En ook al drinkt hij wel uit zijn bakje, hij zal beduidend meer drinken (tot wel 30%!) als dat bakje minimaal twee meter van zijn voer vandaan staat. Wil je hem echt blij maken, geef hem dan op meerdere plekken in huis (bijvoorbeeld op elke verdieping) een bakje.
Uitproberen
Probeer het gewoon eens uit, zo’n drinkbak erbij, zelfs als je denkt dat je kat voldoende drinkt!
Ik kaart het ook altijd aan tijdens mijn consulten. Vaak verplaatsen de eigenaren dan meteen de drinkbak en zien dat de kat soms meeloopt en in vrijwel alle gevallen onmiddellijk uit diezelfde bak op een andere plek gaat drinken. Tijdens één consult kreeg de eigenaresse tranen in de ogen toen ze zag dat haar kater voor de zoveelste keer in een half uur weer ging drinken…
Dorst voorkomen – samengevat
Zo laat je je kat meer drinken:
• Meerdere drinkbakken, op verschillende plekken
• Kies drinkbakken van keramiek, dat is beter schoon te houden dan plastic. Het neemt geen geuren aan.
• Kies lekker grote drinkbakken, desnoods hondenbakken als je kat ermee schuift of speelt.
• Houd de drinkbakken schoon (geen kalkrandjes in de bak laten ontstaan of kruimels natvoer er in laten liggen)
• Geef natvoer, veel natvoer of rauwe voeding. Vergeet het verhaal dat natvoer slecht voor de tanden zou zijn.
• Er zijn steeds meer producten op de markt om je kat vocht binnen te laten krijgen, zoals Gourmet Soup etc. Prima, maar duur. De tips hierboven werken ook goed.
• Sommige mensen voegen smaakjes toe aan het water (een beetje tonijn o.i.d). Ofschoon katten dat heerlijk kunnen vinden, adviseer ik om zoiets apart te geven. Er moet altijd schoon drinkwater zonder toevoegingen klaar staan.
Drinkfontein
De drinkfontein wordt vaak aangeraden als dé manier om katten meer te laten drinken. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Wel weten we dat sommige katten zo’n fontein erg leuk vinden en deze liever gebruiken dan een gewone drinkbak. Koop er gerust een als je kat er blij van wordt, maar zet de fontein niet naast de voerbak!
En dan nog: te veel drinken
Hoe meer, hoe beter, zou je denken op basis van dit blog. Maar er zijn grenzen. Als een kat ineens meer gaat drinken terwijl je niets veranderd hebt aan zijn dieet of de opstelling van voer en water, dan heeft hij een gezondheidsprobleem. In elk geval is het problematisch als een kat meer dan 100 ml per kg per dag drinkt. Diabetes, nierfalen en hperthyreoïdie zijn de meest voorkomende oorzaken voor grote dorst. Dan wordt het tijd om de dierenarts in te schakelen!


Bron : praktijk voor kattengedrag