Tip!
Katten die thuis komen van een trimbehandeling hebben ze soms een hele metamorfose ondergaan. 
Andere katten die in hetzelfde huis wonen herkennen de metamorfose kat niet, bovendien ruikt de kat anders omdat deze gewassen is of door de droogshampoo.
Door de metamorfose en de andere geur kunnen er ruzies ontstaan. 
Zet de kat thuis eerst even apart om bij te komen.
Leg het kleedje dat mee was naar de trimsalon bij de huisgenoten neer, zo kunnen ze rustig aan de geur wennen.


Wie ben jij agressie 

Niet-herkenningsagressie is een informele benaming voor een vorm van angstagressie waarbij katten plots agressief of angstig zijn wanneer zij een bekende kat (terug)zien. Het lijkt bij dit gedrag alsof de huisgenoot na een periode van afwezigheid (bijvoorbeeld (trimmer of dierenartsbezoek) niet meer wordt herkend. De katten blazen meestal (>70%), maar ook grauwen of verstoppen komt voor. Soms wordt de huisgenoot weggejaagd (33%) en kunnen vechtpartijen ontstaan.

Groepsgeur
Belangrijke oorzaak is het verstoren van de groepsgeur. Geurherkenning en -communicatie is voor katten een belangrijk middel om elkaar te identificeren, meer dan visuele signalen zoals het uiterlijk. Normaal gesproken wordt door kopjes geven, wassen of tegen elkaar aanwrijven (allo rubbing) de groepsgeur na een periode van afwezigheid hersteld.

Pootjesferomoon
Echter, wanneer de thuiskomende kat als gevolg vervoer en trimsalon of dierenartsbezoek stress ervaart, wordt het pootjesferomoon (FIS) afgegeven. FIS is een ‘alarm’ of ‘pas op’ signaal voor andere katten. Dat alarmsignaal is zó sterk dat het extra aanleiding is voor dierenartsen om tussen twee afspraken de praktijk of salon ruimte goed schoon te maken. Wanneer de kat thuis uit de reismand wordt gelaten, veroorzaakt dat de schrik- en angstreactie bij de thuisblijver(s) die niet-herkenningsagressie wordt genoemd.

Wassen
Niet-herkenningsagressie is meestal van korte duur. Wanneer de thuiskomende kat zichzelf kan wassen, wat naast zelfverzorgend ook geruststellend werkt, verdwijnt het alarmsignaal. Ondanks dat de situatie meestal snel normaliseert, verdient het aanbeveling om elke vorm van agressie tussen katten te voorkomen, omdat dit de onderlinge relatie blijvend kan aantasten en herstel na een ingreep vertragen.

Dekentje
Een veelgehoord advies is om de thuiskomende kat na het dierenartsbezoek of trimsalon in te wrijven met een dekentje van huis. Hoewel dit de groepsgeur herstelt, zijn daarmee de stressferomonen niet weg. Noch is dit een oplossing bij katten die verbonden zijn of medische hulpmiddelen dragen.
Een ander terugkerend advies is om huisgenoten samen naar de praktijk of trimsalon te brengen, omdat dan de groepsgeur in stand blijft. Echter, dat weegt niet op tegen de stress die beide katten ervaren door vervoer en dierenartsbezoek of trimsalon Bovendien is het mogelijk dat die stress juist agressief gedrag in de hand werkt. Katten zijn solitaire dieren. Zij ‘missen’ hun huisgenoot dus niet bij afwezigheid. Ook ‘steunen’ zij elkaar niet en ervaren niet minder stress door samen te zijn.

Advies
Geadviseerd wordt om katten na een bezoek aan de dierenarts 30 minuten tot een paar uur apart te houden van huisgenoten, zodat de thuiskomer de kans krijgt te kalmeren en zichzelf te wassen. Een kat die moet herstellen van een grotere medische ingreep, langer in een dierenkliniek geweest, verbonden is of medische beschermmiddelen draagt, moet mogelijk één tot een paar dagen van huisgenoten worden afgezonderd ten einde niet-herkenningsagressie te voorkomen.
Bron: Esmerij van Loon, Stadskatten.nl

Nog meer informatie lees dan ook dit artikel eens