trimsalon voor katten

Hoe krijg ik de kat in het reismandje


Meestal wordt de reismand maar één keer per jaar van zolder gehaald, namelijk op het moment dat je met de kat naar de dierenarts wilt gaan. 

Het zien van het ding is dan voor de gemiddelde kat al voldoende om snel de verste uithoek van het huis op te zoeken.
Hoe krijg je een kat dan in de reismand?

voorkomen is beter dan...


Toch is het heel belangrijk dat je kat makkelijk(er) in die mand gaat. Stel dat er eens een noodsituatie ontstaat, zoals brand of een ernstig ongeluk, dan is het van levensbelang dat je de kat snel in een mand kunt stoppen.en ook als de kat naar de trimsalon moet is het handig dat de kat het reismandje als positief ervaart. 

Wat moet je niet doen?


 • De kat in het nekvel pakken en in de mand doen. Dit is erg pijnlijk voor de kat en maakt het in elk geval niet tot een positieve ervaring voor de kat.
 • De kat overvallen tijdens haar slaap of als ze in haar favoriete mandje zit om haar in de mand te stoppen.
 • De mand pas enkele dagen of een week voorafgaand aan het dierenartsbezoek in huis zetten. Vaak is dat veel te kort om de reismand als een veilige plek te leren zien. Het is veel beter om de mand een vaste plek in huis te geven.
 • Begin met een goede mand te kopen. Kies een stevige mand van kunststof, lekker ruim en een waarvan de deksel af kan (of open kan). Zo kun je de kat van bovenaf er in zetten en ook weer uithalen bij de dierenarts.
 • Ik gebruik zelf tot grote tevredenheid deze ruime en erg stevige mand voor mijn eigen kat, maar dan zonder dat malle drinkbakje.
 • Maak de mand goed schoon, liefst met soda of biotex, zodat alle oude geuren van angstzweet en dierenartspraktijk eruit zijn.
 • Spray de mand eventueel in met Feliway en laat hem een half uurtje drogen.
 • Zet hem dan in een hoek van de kamer neer, eventueel met een doek erover zodat hij minder herkenbaar is en leg er iets zachts in. Op den duur zal de kat het als een slaapplaats gaan zien.
 • Is de angst voor de mand erg groot, haal de bovenkant eraf en leg iets zachts in de onderste helft. Verleid de kat om in de buurt te komen door af en toe een snoepje neer te leggen, steeds dichter bij de mand en uiteindelijk er in. Een laserlampje is een goed hulpmiddel om je kat al spelend in de mand te lokken.
 • Als de kat in de mand ligt, doe dan af en toe het deurtje dicht en beloon de kat als hij rustig blijft. Doe dit steeds langer totdat de kat geen angst meer vertoont.
 • Als laatste fase til je de mand op en loop je er mee door het huis.
 • Wennen aan de auto

De vreemde geuren en het (voor de kat hevige) lawaai van de auto vormen een mogelijke stressfactor.
Laat hem ook hier langzaam aan wennen, door eerst de mand in de auto te zetten, een volgende keer alleen de auto te starten en er ten slotte een klein stukje mee te gaan rijden.
Vergeet niet om steeds weer een beloning te geven als de kat rustig blijft.
Heeft je kat veel last van de autorit, kun je ook hier weer wat Feliway-spray gebruiken (half uur van tevoren sprayen, goed laten drogen).
Een handdoek over de mand werkt erg goed: katten blijven rustiger als ze veilig in het donker zitten.
Laat de kat bij voorkeur met de achterpoten in de mand zakken. Op deze manier kunnen ze zich minder schrap zetten dan wanneer ze met de kop eerst in de mand geduwd worden.
Bij sommige katten werkt het om snel een handdoek over ze heen te gooien en ze met handdoek en al in de mand te zetten.
De beste mandjes zijn die aan de bovenkant open kunnen. 
Na thuiskomst moet het mandje worden schoongemaakt, bijv. met groene biotex, omdat de kat in geval van stress in het mandje zijn "paniekgeur" afgegeven hebben en dat moet worden verwijderd. 
En het dekentje moet dan ook gewassen worden.
Zo word zijn mandje weer vertrouwd 

Heb je net een kitten aangeschaft

Ga met het katje trainen. 

Laat het langzaam wennen aan alle bovengenoemde stapjes, neem er de tijd voor en beloon ruimhartig