trimsalon voor katten


Kittens worden niet naakt geboren, ook zij zijn bedekt met korte, zachte wolachtige haren. De vacht is vaak al een indicatie van het kleurenpatroon dat de kat later zal hebben. Siamese katten daarentegen hebben een volledige witte/crème vacht en hun donkerdere vacht komt pas later.
Tegen dat de kittens  6-8 maanden oud zijn, is de structuur van de vacht veranderd naar een ruwere, langere en vaak donkerdere vacht. Het is afhankelijk van de kattensoort en welke factoren er spelen zoals hormonen, temperatuur en zelfs van welke voeding een kat krijgt, hoe snel de vacht zich ontwikkelt.
Type haren en hun functie
Er zijn 4 type haren bij de kat. Er zijn korte, donzige haren, dit is de secundaire vacht of ook ondervacht genoemd. Deze haren zorgen voor een laag lucht tussen de huid en stoten water af. Ze zorgen vnl. voor warmteregulatie en isolatie.
Het tweede type bevalt langere en stijver haren, dit zijn de primaire haren of bovenvacht. Deze vacht vertoont het meest de pigmentatie, en de glans. Het fungeert als camouflage en beschermt de huid van water, zonlicht en regen. Bij een bedreiging, zet een kat ook deze haren rechtop.
Er zijn ook kroonharen, deze zijn korter dan de primaire haren, maar langer dan de ondervacht. Afhankelijk van de locatie, zorgen zij ook voor bescherming tegen zon, regen en temperatuurverschillen.
Het laatste type haar zijn de tactiele haren zoals de snorharen, de haren boven de ogen of de voorpoten van de kat. Zij zijn drie keer zo dik als de vacht en worden vnl. gebruikt voor het waarnemen van de omgeving.
Elke haar groeit vanuit een opening in de huid, een follikel. Een kitten wordt reeds geboren met alle follikels die hij ooit zal hebben. Elke haarschacht die uit een follikel groeit, zal uiteindelijk afsterven en vervangen worden door een nieuwe haarschacht. Het tempo waaraan dit gebeurt is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, hoeveelheid zonlicht, buitentemperatuur, geslacht, hormonen enz….

Binnenkatten, door de blootstelling aan artificiële warmte en licht, gaan over het algemeen het hele jaar door haren verliezen. Buitenkatten (lees katten die weinig of niet binnenshuis vertoeven) verliezen hun haren gedurende enkele weken in het jaar en dit voornamelijk in de lente en de herfst.
Haargroei
De haren van een kat groeien niet continu, maar steeds in cycli. De anagene fase, is de eerste fase waarin het haar wordt aangemaakt. Deze groeit, naast het oude haar, de oude, die uiteindelijk verwijderd wordt. De katagene fase is de overgangsfase waarop het eind van de anagene fase wordt ingeluid. De telogene fase, is de rustfase van het haar en duurt zolang als de volgroeide haar nodig heeft om uit te vallen, de follikel maakt ook geen nieuw haar aan.
De follikels op een kat bevinden zich allemaal in een andere groeifase, waardoor je dus nooit een kale kat ziet!

Mijn kat verhaart: is dit erg?
Nee, over het algemeen is het verharen bij je kat een natuurlijk proces. Een kat verhaart door een natuurlijk proces. Kattenharen hebben namelijk een beperkte levensduur. Voor elke haar die verloren gaat en die al in jouw stofzuiger zit, komt er bij je kat een nieuwe opduiken.
Het kan natuurlijk wel zijn dat je kat verhaart op een andere manier of meer dan normaal, in dat geval zou je kat iets onder de leden kunnen hebben. Houd dit als baasje goed in de gaten en raadpleeg op tijd de dierenarts. Het verharen van je kat is in de ene periode heftiger dan in de andere.
Ruiperiode kat
Een ruiperiode is de tijd waarin een kat van vacht verandert. Dit heeft te maken met temperatuurswisselingen. Wanneer de temperatuur begint te stijgen is je kat toe aan een koelere dekking. In de winter maakt je kat zich juist klaar voor koud weer door een lekker natuurlijk dekentje aan te maken.
Verharende kat: periodes
De periodes waarin je kat verhaart kunnen worden onderverdeeld in een voorjaars- of lenterui en een herfstrui. Er zijn ook huisdieren die alleen maar binnen leven. Zij hebben dus minder last van temperatuurswisselingen. Deze huisvrienden kunnen het hele jaar door in de rui zijn. Wat hier ook mee te maken heeft is het onnatuurlijke licht. Huisdieren, dus ook katten, krijgen door kunstmatig licht te maken met een storing in het ruiproces. Meer over de natuurlijke ruiperiodes:
Katten verharen in het voorjaar: de lenterui

 •  Start rond april/mei
 •  De temperaturen beginnen te stijgen en de dagen worden langer.
 •  Af dat deken!
  Je kat verhaart en ruilt zijn dikke winterdeken om in voor een koele zomerdons.

Katten verharen in het najaar: de herfstrui

 •  Start rond oktober/november
  Brr, het wordt weer kouder en je kat begint het te merken.
 •  Een lekker knus vachtje
  Je kat verhaart weer en zorgt nu voor wat meer verwarming!

Hoe lang verharen katten?
Het blijft natuurlijk per soort en per levenswijze van de kat afhankelijk hoe lang de kat verhaart. Over het algemeen duurt haaruitval bij de wintervacht drie tot vier weken, in oktober en/of november (in enkele gevallen zelfs december). De zomervacht begint vaak kort na de eerste warmere dagen en duurt ook zo’n drie á vier weken.

tips!
Verharen van je kat is natuurlijk best vervelend. Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden om als baasje de ruiperiode van je kat zo goed mogelijk door te komen. Daarom geven wij wat tips om deze harige periode wat

 •  Goede voeding  bijvoorbeeld nat voer
 • Zuivere visolie omega 3/6 verzuren Dit verbetert de vachtkwaliteit.
 •  Vachtverzorging 
  Kortharige katten moeten ongeveer 1 x per week gekamd en geborsteld worden tijdens de rui. Soms kom je grote hoeveelheden losse haren tegen en ben je geneigd vaker te borstelen?
 • Niet doen dat is geen goed idee: je kat verhaart hierdoor alleen maar meer.(Half)langharige katten moeten ongeveer 3x per week gekamd en geborsteld worden tijdens de ruiperiode.
 • Aai tijdens de verhaarperiode 1 x per dag met een licht vochtig microvezeldoek( alleen met lauw ester en goed uit wringen ). Deze doek neemt alle losse haren mee die in de vacht van je kat zitten. 


Kat verhaart heel veel
Een kat die heel veel verhaart kan komen door meerdere dingen. Een kat verliest heel veel van zijn vachtje wanneer bijvoorbeeld de verkeerde voeding wordt gegeven. Ook kan het zijn dat het weer onregelmatig is of juist te constant waardoor je kat haar loslaat. Verder zijn factoren als stress, pijn, ziekte erfelijkheid, thuisklimaat en verkeerde vachtverzorging van toepassing bij extreem haarverlies. Mocht jouw kat meer dan normaal last hebben van vachtverlies, houd dit dan goed in te gaten en neem contact op met een dierenarts. Zij kunnen je hier meer over vertellen en eventueel overgaan tot onderzoek.