Jaarlijks terugkerend fenomeen....Langharige katten en wintervilt 

Er zijn jaarlijkse perioden waarin vachten van halflang- en langhaarkatten klitgevoeliger dan anders worden en gemakkelijk vervilten. De grootste kans daarop is in (en tegen het einde van) de winter. Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor aan te wijzen.

Zodra het wintert, vriest en sneeuwt heerst buiten een droge atmosfeer. Binnenshuis wordt dan volop gestookt wat een negatieve invloed heeft op de luchtvochtigheid. Vachten van zowel binnenshuis overwinterende katten als incidentele 'buitensporters' ondervinden daar de nadelige gevolgen van.
Een tweede aspect wordt gevormd door de conditie van de haren. In de winter is de vacht van een kat op volle sterkte; alles doet tenslotte mee om 's winters een perfecte isolatie te kunnen waarborgen. Slechts een klein deel van de haarknoppen is actief maar verder zijn de haren, van zeer diverse leeftijden, in ruste. Veel daarvan zijn oud en versleten; ze zitten hun tijd tot de voorjaarsrui uit.  
Ze moeten wachten tot in het voorjaar de dagen lengen en er meer uren daglicht beschikbaar zijn. De haarknoppen zullen dan op grote schaal jong materiaal gaan ontwikkelen en stoten de oudste wolharen in enkele weken af.

We weten dat juist deze beschadigde haren erg gevoelig zijn voor klitvorming bij droge atmosfeer. Er is niet veel nodig om ze statisch te maken. Als de kat geaaid of geborsteld wordt ziet men het haar soms knetterend uitwaaieren.
De gehavende haarschubben van de oudste haren brokkelen door slijtage af waardoor een prikkeldraadeffect ontstaat; kapotte haren klampen zich eenvoudig aan elkaar vast en vormen het begin van een klit.
Een bijkomend nadeel van beschadigd haar is dat de distributie van talg niet meer optimaal is. Daardoor drogen de betreffende haren nóg verder uit en verandert een klit vanzelf in steeds compacter wordend vilt. Helaas worden daarbij ook jonge, intacte haren meedogenloos in de viltklit of -plaat getrokken.
Uiteindelijk kan zich een massief, pijnlijk viltpantser vormen waarbij het soepele kattenvel letterlijk in plooitjes ìn de klit getrokken wordt.
Het proces waarin haren uitdrogen, klitten en vervilten kan razendsnel verlopen. Uiteraard zijn er katten waarvan de vacht vervilt door verwaarlozing maar in de wintermaanden kunnen zelfs redelijk onderhouden langhaarvachten in minder dan een week verklitten.

Niet allemaal tegelijk...
Kattentrimmers weten hun agenda' s vooral volstromen tijdens en na vorstperioden. Veel katten vertonen immers dàn ineens de winterse klitten en moeten met relatieve spoed behandeld worden om volledige vervilting te voorkomen. 
Het alternatief is een preventieve 'winterklaar' beurt die men de katteneigenaar in de rustiger perioden kan aanbieden. Een klittencontrole en vooral uitvoerige voorlichting over hoe te handelen bij statische vachten kan een viltjasje helpen voorkomen.
Verder kan de eigenaar trachten de atmosfeer binnenshuis te verbeteren met verdampers, natte doeken over radiatoren of een goed luchtbevochtigingssysteem.

 
Tips voor thuis
Voel de vacht van de kat dagelijks met de vingers door en zoek naar beginnende klitjes. Peuter de geklitte sliertjes met de vingers uit elkaar. Dat kan ook met de eerste twee punten van een metalen, wijdgetande, liefst vertikaal gehouden kam. Maak geen lange 'slagen', houdt de kambeweging zo kort mogelijk.
Met een beetje rijstzetmeel of maïzena in de vacht glijden de twee kamtanden nog gemakkelijker door de vacht.
Beperk het kammen tot de plaats waar de klitjes zitten. Men moet zich niet laten verleiden tot het 'even meenemen' van de rest van de vacht. 
Er komt mogelijk een moment dat er ineens heel veel oude wolharen op elkaar plakken of lijken los te laten.
Dàt is het moment dat de trimmer moet worden ingeschakeld.

*bronvermelding:
Jet Bijen-Veldhoen
Praktijk voor Huid en Vacht

Deze boeken zijn een must voor de kattenliefhebber.
Altijd al meer over het mysterieuze  gedrag van je kat willen weten ?

Dan raad ik deze boeken zeker aan om te lezen.

De oudere kat, welzijn, gezondheid en verzorging


link naar website:
https://kattenkenniscentrum.nl/de-oudere-kat/

Vlooien


Deze overleven in een verwarmt huis het hele jaar door, en brengen lintworm over.
50% van de vlooienpopulatie zijn vlooieneieren, 35% is larve en 10% is pop.
SLECHTS 5% van de vlooien is volwassen!
Het advies is daarom ook om regelmatig uw kat te controleren op vlooien en zo nodig te behandelen met Advantix of Stronghold vlooiendruppels en het gehele huis inclusief mandjes en andere slaapplekken te behandelen en 4x per jaar de kat te ontwormen met Milbemax


Teken


Ze liggen op de loer in hoog gras, Ze bijten zich vast in de huid en zuigen bloed op.
Ze laten zich na een tijd weer los van de huid.
Heeft uw kat teken gehad?
Let dan op bij lusteloosheid en laat de kat testen op de ziekte van lyme bij uw dierenarts.


Wormen


Er zijn veel soorten wormen, de spoelworm ,de lintworm, de haakworm en de hartworm.
de spoelworm en lintworm zijn de meest voorkomende wormen.
De spoelworm kan worden overgedragen via de moedermelk aan de kittens, daarom is kitten ontworming erg belangrijk via een vast schema;
Schema: op 3-5-7 weken oud, en hierna elke maand tot 6 maanden oud, daarna elke 3 maanden.
Als u de kittens ontwormt is het belangrijk dat u de moederpoes ook behandelt.
Een volwassen kat kan spoelworm krijgen door dingen van de grond te eten.
Niet alleen buiten katten kunnen deze worm oplopen maar ook binnenkatten doordat de eitjes van de worm door schoenzolen, handen, wind, zand en insecten mee naar binnen gebracht kunnen worden.
Deze worm is ook besmettelijk voor de mens.
De lintworm kan de kat krijgen door de vlo, daarom is het belangrijk uw kat regelmatig te controleren op vlooien en zo nodig te behandelen met Advantix of Stronghold vlooiendruppels en 4x per jaar te ontwormen met Milbemax.


Mijten


Er zijn 2 soorten mijten, de oormijt en de vachtmijt.
Deze komen vaak voor bij jonge katten.
De oormijt zorgt voor veel irritatie, veel krabben en schudden met de kop.
De vachtmijt zorgt voor zere plekken die weer mogelijke infecties tot gevolg hebben.
Het advies is de dierenarts raadplegen voor mijtdodende medicijnen.
Zowel de kat als het huis moet worden behandeld. tips voor het verantwoord afvallen van de Kat

https://www.catmoneo.nl/afvaltips-kat/