Blog 

Nee hoor mijn kat heeft geen pijn

Iets wat ik maar al te vaak als reactie krijg van de eigenaar van de Kat, als ik ze probeer uit te leggen dat de kat pijn heeft en snel naar een dierenarts moet om gecontroleerd en behandeld moet worden.
Ik zie regelmatig katten die pijn hebben.
En vaak als de eigenaar naar de dierenarts is geweest krijg ik wel te horen dat ik gelijk had.
Ik kijk altijd standaard de gebitten na bij katten en dit is waar ik op let:

 • Rood tandvlees
 • Afgebroken tanden 
 • Rotte tanden
 • Tandplak
 • Of de slijmvliezen niet bleek of geel zijn
 • Of er geen verdikkingen zijn in de bek

Hoe hoort het er dan wel uit te zien?
Gezond tandvlees is roze en de tandjes zijn mooi wit en niet afgebroken.
Door dat de kat pijn heeft aan zijn bek kan de kat moeite hebben met zijn vacht te onderhouden en ontstaat er vilt in de vacht
Maar pijn in de bek is niet het enige waardoor de kat vilt in zijn vacht krijgt.
Soms merk ik op bij katten dat ik ze bij het kopje en de nek prima kan aaien.
Maar zodra je bij de heupen komt word de kat boos.
Dit kan een teken zijn dat de kat artrose heeft.
Als ik dat merk adviseer ik ook altijd om naar een dierenarts te gaan.
Maar dat is niet het enige wat ik tegen op de trimtafel.

 • Benauwd, snel ademen met de bek open
 • Plassen op de bak in een staande houding ( er staat een kattenbak in mijn salon )
 • Exstreem Veel drinken, denk dan aan nieren, schildklier of diabetes 
 • Huid aandoeningen of wondjes 
 • Kale plekken denk dan aan als het op de. Buik is aan buikpijn of blaasontsteking etc.
 • Gebits problemen 
 • Te dik of te mager
 • Vocht te kort door dat de huid te droog is of het vel (turgor) omhoog blijft staan
 • Of de kat wel goed reageert , sloom is etc
 • Bobbels of bulten op het lijfje 
 • Of de ogen helder zijn of er een derde ooglid te zien is

Dit zijn allemaal dingen waar ik op let en adviseer om naar de dierenarts te gaan.
Een kat laat geen pijn zien dat is omdat een kat in het wild een prooidier is en zal dus geen pijn laten zien  om zo hun vijanden op afstand te houden om geen makkelijke prooi te worden.
Ik heb in juli drie zaterdagen een online bijscholing gehad door een dierenarts over medische oorzaken herkennen bij katten.
Ik hoop hiermee eigenaren duidelijk te maken dat een kat wel degelijk  pijn kan hebben en behandeld moet worden bij een dierenarts als ik opmerk dat een kat pijn heeft.
Ik vond op google nog een duidelijk artikel over pijn herkennen bij katten.

https://kattenkenniscentrum.nl/hoe-herken-je-pijn-bij-katten/om

Pijn herkennen bij katten-gezichts uitdrukking

Pijn herkennen bij katten-lichaamshouding

Lelie vergiftiging bij katten

Lelies zijn prachtige bloemen. Veel mensen hebben dan ook lelies in een vaas in huis. Helaas zijn ze erg giftig voor katten! De gehele plant, inclusief het stuifmeel en het water waarin de lelies staan zijn giftig voor de kat! De bloemen veroorzaken nierfalen bij de kat en een kat kan hierdoor overlijden. Het is dan ook verstandig om geen lelies in huis te nemen, wanneer er ook katten in huis zijn. De giftigheid van de boem is alleen bij katten bekend. Voor honden zijn lelies niet giftig!

Welke lelies zijn giftig voor mijn kat?

De grote Liliaceae familie (leliefamilie) bestaat uit meer dan 160 genera van planten. Echter zijn alleen de genera Lilium (ware lelie) en Hemerocallis (daglelie) giftig voor de kat. De Lilium groep bestaat uit L. asiatic (aziatische lelie), L. elegans, L. lancifolium (tijgerlelie), L. longiflorum (graflelie), L. orientalis (star gazer), L. speciosum rubrum en L. umbellatum. De Hemerocallis groep bestaat uit H. dumortierei/H. fulva (daglelie), H. graminea (oranje daglelie) en H. sieboldii (vroege daglelie).

Let op: er bestaat ook een “Vredeslelie”, maar dit is helaas geen Lelie zoals de naam doet vermoeden. De Vredeslelie, ofterwijl Spathiphyllum, is namelijk een kamerplant van de Araceae-familie en niet de Lelie-familie. Deze Vredeslelie is overigens ook giftig voor katten.

Waarom zijn lelies giftig voor mijn kat?

Alle onderdelen van de plant zijn giftig voor de kat, waarbij de bloem het meest giftig is. Ook het stuifmeel en het water waarin de lelies staan zijn giftig. Een kat die niet van de lelie heeft gegeten, maar het stuifmeel van de lelie op zijn vacht heeft gekregen, kan door zichzelf te wassen toch vergiftigd worden! Zelfs minimale opname van lelies vereist snelle behandeling van een dierenarts. Onbehandelde lelie vergiftigingen leiden bij de kat tot acuut nierfalen in 12-36 uur en vaak sterven katten 3-5 dagen na inname van de lelie. Inname van meerdere lelie bloemen kan binnen een paar uur tot de dood leiden.

Wat gebeurt er in het lichaam van de kat met een lelie vergiftiging: de cellen van de proximale tubuli van de nieren gaan kapot, maar ook kan er afsterven van de alvleesklier optreden. Het vergif in lelies richt zich op de mitochondria in de niercellen van de kat, waardoor deze cellen kapot gaan.Hoe herken ik een lelie vergiftiging bij mijn kat?

Meestal weet een eigenaar of er lelies in huis zijn en of er van de lelies is gegeten of dat er uit de vaas is gedronken. Het is verstandig om dan meteen contact op te nemen met de dierenarts! Katten met een lelie vergiftiging ontwikkelen acuut nierfalen. Hierdoor gaan katten braken, worden sloom en stoppen met eten binnen 2 uur na inname van de lelie. Soms lijken de klachten even beter te gaan, maar komen 12-24 uur later terug als gevolg van het verergeren van de nierschade. Andere verschijnselen zijn speekselen, stoppen met drinken en neurologische verschijnselen als ataxie en tremoren. Veel plassen, moeilijk plassen of niet plassen kunnen ook worden veroorzaakt door acuut nierfalen.

Wanneer uw kat van het water van de lelies heeft gedronken, is het verstandig meteen contact op te nemen met uw dierenarts. Ook het water van de lelies is zeer schadelijk voor de kat!


Hoe wordt een lelie vergiftiging bij de kat vastgesteld?

De diagnose wordt in eerste instantie gesteld op basis van het verhaal: de kat heeft van de lelies gegeten of het water uit de vaas gedronken. Op basis van het verhaal wordt meteen een behandeling ingesteld, om de schade aan de nieren te beperken. Wanneer de lelies nierschade veroorzaken kunnen de volgende afwijkingen 24-48 uur na inname in het bloed worden gevonden: verhoogd creatinine, verhoogd ureum, verhoogd kalium, verhoogd fosfaat. In de urine kan de dierenarts glucose vinden en een laag soortelijk gewicht (isostenurie), onder de microscoop zijn epitheel cilinders zichtbaar.


Hoe wordt een lelie vergiftiging bij de kat behandeld?

Zonder behandeling sterft 50-100% van de katten met een lelie vergiftiging. Met snel ingrijpen van een dierenarts overleeft echter 90% van de katten een lelie vergiftiging zonder blijvende nierschade. Wanneer een kat lelie heeft gegeten of wat het lelie water heeft gedronken dient een kat zo snel mogelijk te worden behandeld. Behandeling heeft 3 doelen:

 1. Voorkomen of behandelen van nierschade en nierfalen.Infuus therapie (IV, intraveneus) dient zo snel mogelijk te worden gestart voor minstens 48-72 uur. Het infuus wordt langer doorgezet wanneer tekenen van nierfalen aanwezig zijn. Tijdens de infuus therapie moet de urine productie van de kat goed worden gecontroleerd. Bij acuut nierfalen kan het zijn dat de nieren geen urine meer produceren (anurie). In dit geval moet erg voorzichtig te werk worden gegaan en moet de urine productie worden gestimuleerd. Helaas is het stimuleren van de urine productie soms zinloos, omdat de urine productie in de nieren (niertubuli) wordt geblokkeerd als gevolg van opeenhopende afgestorven niercellen.
 2. Behandelen van (levensbedreigende) klinische symptomen.
  Levensbedreigende klinische symptomen moeten direct worden behandeld.
 3. Voorkomen van de opname van toxische stoffen in de darm
  Op het moment dat u stuifmeel aantreft op de vacht van uw kat, is het verstandig de kat direct te wassen om zo het stuifmeel van de vacht te verwijderen. Wanneer de kat zichzelf gaat wassen, zal de kat het stuifmeel oplikken en zichzelf op deze manier vergiftigen. Wanneer uw kat van de lelie heeft gegeten of het water van de lelie heeft gedronken neem dan direct contact op met uw dierenarts. Heeft de kat nog niet gebraakt en is de kat klinisch stabiel, laat de kat dan braken. Wanneer de kat niet gaat braken op deze middelen, dan is het spoelen van de maag te overwegen. Zorg dat de kat goed is geintubeerd, voordat de maag wordt gespoeld. Deze handelingen zijn alleen de eerste uren (tot 6 uur na inname) na het op eten van de lelie zinvol. Geactiveerde kool kan worden gebruikt op de opname in de darmen te remmen. Geactiveerde kool kan worden gemengd met water en via een neussonde of orale sonde worden toegediend. Hierbij moet aandacht worden besteedt aan het goed intuberen van de kat, de geactiveerde kool mag niet in de longen terecht komen! In sommige gevallen kan de geactiveerde kool worden gemengd met voeding en aan de kat worden gevoerd. Onbeperkte water opname moet hierbij aanwezig zijn. Constipatie en diarree zijn mogelijke bijwerkingen van de geactiveerde kool. Toedienen van orale medicatie moet de eerste 3 uur na de gift van actieve kool worden vermeden.

Na 48-72 uur infuus therapie moeten de bloedwaardes worden gecontroleerd (ureum, creatinine, kalium, fosfaat). Wanneer er geen klinische klachten meer zijn en de bloedwaardes binnen de normaal waarden zitten kan er worden gestopt met de infuus therapie.


Wat is de prognose na een lelie vergiftiging bij de kat?

Katten die in een vroeg stadium van de vergiftiging worden behandeld, hebben in het algemeen een goede prognose. Katten die pas in een later stadium van de vergiftiging worden aangeboden en al tekenen van nierfalen vertonen hebben over het algemeen een meer gereserveerde prognose. Katten met klinische symptomen van nierfalen, maar in staat om een goede hoeveelheid urine te produceren, kunnen in een aantal weken goed herstellen. Afhankelijk van het volledige of onvolledige herstel van de tubuli van de nieren zullen zij volledig herstellen of levenslang een nierpatiënt blijven. De prognose van een kat die niet meer plast na een lelie intoxicatie is helaas erg slecht.

Heeft uw kat mogelijk van de lelies in huis gegeten of van het water uit de vaas gedronken, neem dan direct contact met ons op. Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, dan kunt ook ook contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!


bron: caressa dieren ziekenhuizen 

trimsalon voor katten


Kittens worden niet naakt geboren, ook zij zijn bedekt met korte, zachte wolachtige haren. De vacht is vaak al een indicatie van het kleurenpatroon dat de kat later zal hebben. Siamese katten daarentegen hebben een volledige witte/crème vacht en hun donkerdere vacht komt pas later.
Tegen dat de kittens  6-8 maanden oud zijn, is de structuur van de vacht veranderd naar een ruwere, langere en vaak donkerdere vacht. Het is afhankelijk van de kattensoort en welke factoren er spelen zoals hormonen, temperatuur en zelfs van welke voeding een kat krijgt, hoe snel de vacht zich ontwikkelt.
Type haren en hun functie
Er zijn 4 type haren bij de kat. Er zijn korte, donzige haren, dit is de secundaire vacht of ook ondervacht genoemd. Deze haren zorgen voor een laag lucht tussen de huid en stoten water af. Ze zorgen vnl. voor warmteregulatie en isolatie.
Het tweede type bevalt langere en stijver haren, dit zijn de primaire haren of bovenvacht. Deze vacht vertoont het meest de pigmentatie, en de glans. Het fungeert als camouflage en beschermt de huid van water, zonlicht en regen. Bij een bedreiging, zet een kat ook deze haren rechtop.
Er zijn ook tylotriche haren , deze zijn korter dan de primaire haren, maar langer dan de ondervacht. Afhankelijk van de locatie, zorgen zij ook voor bescherming tegen zon, regen en temperatuurverschillen.
Het laatste type haar zijn de tactiele haren zoals de snorharen, de haren boven de ogen of de voorpoten van de kat. Zij zijn drie keer zo dik als de vacht en worden vnl. gebruikt voor het waarnemen van de omgeving.
Elke haar groeit vanuit een opening in de huid, een follikel. Een kitten wordt reeds geboren met alle follikels die hij ooit zal hebben. Elke haarschacht die uit een follikel groeit, zal uiteindelijk afsterven en vervangen worden door een nieuwe haarschacht. Het tempo waaraan dit gebeurt is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, hoeveelheid zonlicht, buitentemperatuur, geslacht, hormonen enz….

Binnenkatten, door de blootstelling aan artificiële warmte en licht, gaan over het algemeen het hele jaar door haren verliezen. Buitenkatten (lees katten die weinig of niet binnenshuis vertoeven) verliezen hun haren gedurende enkele weken in het jaar en dit voornamelijk in de lente en de herfst.
Haargroei
De haren van een kat groeien niet continu, maar steeds in cycli. De anagene fase, is de eerste fase waarin het haar wordt aangemaakt. Deze groeit, naast het oude haar, de oude, die uiteindelijk verwijderd wordt. De katagene fase is de overgangsfase waarop het eind van de anagene fase wordt ingeluid. De telogene fase, is de rustfase van het haar en duurt zolang als de volgroeide haar nodig heeft om uit te vallen, de follikel maakt ook geen nieuw haar aan.
De follikels op een kat bevinden zich allemaal in een andere groeifase, waardoor je dus nooit een kale kat ziet!

Mijn kat verhaart: is dit erg?
Nee, over het algemeen is het verharen bij je kat een natuurlijk proces. Een kat verhaart door een natuurlijk proces. Kattenharen hebben namelijk een beperkte levensduur. Voor elke haar die verloren gaat en die al in jouw stofzuiger zit, komt er bij je kat een nieuwe opduiken.
Het kan natuurlijk wel zijn dat je kat verhaart op een andere manier of meer dan normaal, in dat geval zou je kat iets onder de leden kunnen hebben. Houd dit als baasje goed in de gaten en raadpleeg op tijd de dierenarts. Het verharen van je kat is in de ene periode heftiger dan in de andere.
Ruiperiode kat
Een ruiperiode is de tijd waarin een kat van vacht verandert. Dit heeft te maken met temperatuurswisselingen. Wanneer de temperatuur begint te stijgen is je kat toe aan een koelere dekking. In de winter maakt je kat zich juist klaar voor koud weer door een lekker natuurlijk dekentje aan te maken.
Verharende kat: periodes
De periodes waarin je kat verhaart kunnen worden onderverdeeld in een voorjaars- of lenterui en een herfstrui. Er zijn ook huisdieren die alleen maar binnen leven. Zij hebben dus minder last van temperatuurswisselingen. Deze huisvrienden kunnen het hele jaar door in de rui zijn. Wat hier ook mee te maken heeft is het onnatuurlijke licht. Huisdieren, dus ook katten, krijgen door kunstmatig licht te maken met een storing in het ruiproces. Meer over de natuurlijke ruiperiodes:
Katten verharen in het voorjaar: de lenterui

 •  Start rond april/mei
 •  De temperaturen beginnen te stijgen en de dagen worden langer.
 •  Af dat deken!
  Je kat verhaart en ruilt zijn dikke winterdeken om in voor een koele zomerdons.

Katten verharen in het najaar: de herfstrui

 •  Start rond oktober/november
  Brr, het wordt weer kouder en je kat begint het te merken.
 •  Een lekker knus vachtje
  Je kat verhaart weer en zorgt nu voor wat meer verwarming!

Hoe lang verharen katten?
Het blijft natuurlijk per soort en per levenswijze van de kat afhankelijk hoe lang de kat verhaart. Over het algemeen duurt haaruitval bij de wintervacht drie tot vier weken, in oktober en/of november (in enkele gevallen zelfs december). De zomervacht begint vaak kort na de eerste warmere dagen en duurt ook zo’n drie á vier weken.

tips!
Verharen van je kat is natuurlijk best vervelend. Er zijn natuurlijk wel mogelijkheden om als baasje de ruiperiode van je kat zo goed mogelijk door te komen. Daarom geven wij wat tips om deze harige periode wat

 •  Goede voeding  bijvoorbeeld nat voer
 • Zuivere visolie omega 3/6 verzuren Dit verbetert de vachtkwaliteit.
 •  Vachtverzorging 
  Kortharige katten moeten ongeveer 1 x per week gekamd en geborsteld worden tijdens de rui. Soms kom je grote hoeveelheden losse haren tegen en ben je geneigd vaker te borstelen?
 • Niet doen dat is geen goed idee: je kat verhaart hierdoor alleen maar meer.(Half)langharige katten moeten ongeveer 3x per week gekamd en geborsteld worden tijdens de ruiperiode.
 • Aai tijdens de verhaarperiode 1 x per dag met een licht vochtig microvezeldoek( alleen met lauw ester en goed uit wringen ). Deze doek neemt alle losse haren mee die in de vacht van je kat zitten. 


Kat verhaart heel veel
Een kat die heel veel verhaart kan komen door meerdere dingen. Een kat verliest heel veel van zijn vachtje wanneer bijvoorbeeld de verkeerde voeding wordt gegeven. Ook kan het zijn dat het weer onregelmatig is of juist te constant waardoor je kat haar loslaat. Verder zijn factoren als stress, pijn, ziekte erfelijkheid, thuisklimaat en verkeerde vachtverzorging van toepassing bij extreem haarverlies. Mocht jouw kat meer dan normaal last hebben van vachtverlies, houd dit dan goed in te gaten en neem contact op met een dierenarts. Zij kunnen je hier meer over vertellen en eventueel overgaan tot onderzoek.